IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова, за което съжалява Бил Гейтс

След години, в които повтаряше как трябва да се подготвим за пандемия, предприемачът осъзнава, че не е направил достатъчно

08:15 | 13.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

„Светът като цяло не е подготвен за епидемии“, коментира Гейтс през ноември 2014 г. в интервю за Wall Street Journal. Той тъкмо беше показал презентация за обещаващо лечение на ебола с лекарство и се беше срещнал с нигерийски лекар, който беше преживял заболяването.

„Какво ще спре някаква форма на SARS да се появи?“, коментира той, визирайки епидемията от 2002-2003 г., причинена от друг коронавирус. По думите му следващият може да е „SARS II”.

През март 2015 г. Бил Гейтс предупреди в своя TED Talk, че една пандемия на инфекциозно заболяване представлява по-голяма заплаха за света от ядрена война, защото страните са си изградили толкова малко защити. Той призова за международна система за предупреждение и отговор с мобилни звена с медицински персонал, бърза диагностика, запаси от лекарства и технологии за създаване на ваксини за месеци.

„Една епидемия е една от малкото катастрофи, които могат да засегнат силно света в следващите няколко десетилетия“, написа той същия месец в New England Journal of Medicine.

Гейтс се присъедини към други световни здравни експерти, призоваващи към по-добра защита на общественото здраве. „В никакъв случай не бях самотен глас“, коментира предприемачът. Той обясни рисковете от пандемия пред кандидатите за президент през 2016 г. и ги призова да превърнат подготовката за всичко това в национален приоритет. Освен това отправи същия призив и към избрания държавен глава Доналд Тръмп по време на среща с него в Trump Tower през 2016 г. Белият дом отказва да коментира въпроса.

На Munich Security Conference през 2017 г. Гейтс заяви, че „подготовката за една глобална пандемия е също толкова важна, колкото спирането на ядрените оръжия и избягването на климатична катастрофа“.

На същото събитие той говори за по-бързите начини за създаване на ваксини. Една от идеите му беше да се използват предварително подготвени компоненти за създаване на ваксини срещу нови вируси, което да спести време.

По това време фондацията обеща 100 млн. долара за коалиция от дарители и правителства, която да финансира нови ваксини за развиващи се инфекции. Такива ваксини са скъпи за разработка и до голяма степен непечеливши, защото търсенето им е спорадично. Коалиция за иновации в подготовката за епидемии сега финансира разработката на ваксини, включително за Covid-19.

Гейтс се възползва от възможността си достигне до лидерите в правителствата, които по думите му са единствените, които могат да се погрижат за подобна подготовка.

„Когато се срещам с хората на върха в Европа, в САЩ, по целия свят, избирам да говорим за този риск от пандемия“, коментира той.

Предприемачът разглежда филантропите като катализатори.

„Влагам стотици милиони от парите на фондацията в това“, посочва Гейтс. „Но всъщност това е въпрос на правителствата, както бюджетът за отбрана съществува, за да помага при избухване на война“.

Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
тоа е със средно и ако не се лъжа си купи вишОто след като стана милиардер, така че за *** не става... като слави е! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Този какво образование има, че се изказва по медицински въпроси? Откъде е толкова убеден, че ваксината е единственото решение? Няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
ама и той един добряяк, да не очакваш. Сорос и той същия. нищо обща нямат с никакви конспиративни теории, просто си е реалност. докато умните се наумуват, ледите почнаха да лудуват. фърлиха по един голям кокал на европейците "глобално затопляне, айде сега почвайте да се боричкате" и през това време, тихо и кротко - сега имаме нов свяят. САЩ са в грамадна неустойчивост, Европа се люлее от всякъде, Рушлямците все повече затъват в собствените си..., Китай спря да работи. и чичо Бил и чичо Джордж, всеки ден "ах ако бях по-упорит, щях да спася света". айде давайте, паднахме ви в ръцете, нямаме вече никакви противостояния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Той не упражнява контрол човека, ама отде да го схванеш - като явно туй ти се привижда навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Има много пари Гейтс. Има идея как да ги харчи. Малко натрапчив ми идва. Извън конспирациите - защо толкова контрол? Чудя се - той и близките му ползват ли ваксини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Аз на негово място бих съжалявал, че харча пари да помагам на неблагодарници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тебе трябваше да те баннат за празна глава отдавна, *** ето, още си тук.Кажи сега, разкажи, как коронавируса го е направил Бил Гейтс заедно с илюминатите, пуснали са го чрез американските военни (били са на екскурзия хората) в Ухан, а после през 5 джи-то са заразили целия свят.Но сега ще продават ваксини за вируса, но то всъщност няма нужда от ваксина, щот си е един грип, а и ваксината Путьен я я открил преди месеци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
"мани африка , кой го грее за африканците ."Би трябвало да те баннат за нацистки изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мани африка , кой го грее за африканците . важното е , че в рассия имат лекарство с/у вирусът и се борят успешно с болестта ... :))) ... всички данни от масква това сочат ... :)))знам че си фен , хамериканците са започнали формирането и на изтребителна ескадрила от Ф35 в авиобаза айелсън , аляска ... прехвърлят наземен персонал , оборудване , изграждат радар за далечно наблюдение ... вмс на усато е започнал операции из арктика ... вовата още ли седи в дачата , няма ли да иде да бръмне из ледовете , да вдигне дуxът на войската ... ?! или само от парад до парад ще я карат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Този заради ваксините си в Африка не знам защо не се издирва от Интерпол !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още