IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова, за което съжалява Бил Гейтс

След години, в които повтаряше как трябва да се подготвим за пандемия, предприемачът осъзнава, че не е направил достатъчно

08:15 | 13.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Мисия

През последните седмици Гейтс беше порицан от коментатори и онлайн медии от ляво и дясно, че благотворителната му дейност има за цел да се справи с имиджа му на безмилостен капиталист, както и че той защитава Китай, като твърди, че разследването на отговора на Пекин към развиващия се вирус е „разсейване“.

Някои публикации във Facebook и другаде разпространяват още по-сериозни конспиративни теории, включително, че той иска да постави микрочипове у хората, за да следи кой е бил тестван за Covid-19 и кой не – обвинение, което Facebook отбелязва като невярно. Обща теза във всички тези теории е, че той се опитва да спечели от кризата.

Говорителка на Гейтс посочва, че той и съпругата му са обещали да дадат по-голяма част от състоянието си от 106 млрд. долара за благотворителност, преди да починат, или да завещаят крупна сума. „Тези конспиративни теории са напълно неверни“, допълва тя.

На 15 април Гейтс си навлече критики с туит, защитаващ Световната здравна организация. Това се случи, след като президентът Тръмп обяви, че администрацията му спира финансирането на СЗО, за да разгледа реакцията на агенцията към Covid-19. Gates Foundation е вторият по големина дарител на СЗО след САЩ.

„Нуждаем се от СЗО, а да им пречим с разследвания – не го разбирам, наистина не го разбирам“, коментира Гейтс. „Имаме пандемия, в която СЗО играе много ключова роля. Ако не друго, те се нуждаят от повече ресурси“.

Фондацията на Гейтс започна с мисията да намали неравенството в света, като подобри здравето и образованието. Тя се фокусира върху инфекциозните заболявания, отчасти защото това носи малка печалба за фармацевтичните компании, които са по-малко склонни да инвестират в тази посока, в сравнение с инвестициите в разработки, свързани с рака и други хронични заболявания.

Фондацията похарчи 235 млн. долара за подготовка за пандемии и за директен отговор от август 2014 г. насам, допълнение към 305-те млн. долара, дадени във връзка с коронавируса, посочва организацията.

Държавни лидери и здравни експерти следват прогнозите за Covid-19 на Института за здравни метрики и оценки към Университета на Вашингтон, който се финансира от Gates Foundation.

Бил Гейтс твърди, че усилията на света за справяне с пандемията „са по-малко от това, което би могло да се направи в идеалния случай“. Гледайки напред, той е по-голям оптимист.

„Сега надеждата ми е, че лидерите по света, които са отговорни за защитаването на техните граждани, ще вземат наученото от тази трагедия и ще инвестират в системи за превенция на бъдещи пандемии“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
тоа е със средно и ако не се лъжа си купи вишОто след като стана милиардер, така че за *** не става... като слави е! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Този какво образование има, че се изказва по медицински въпроси? Откъде е толкова убеден, че ваксината е единственото решение? Няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
ама и той един добряяк, да не очакваш. Сорос и той същия. нищо обща нямат с никакви конспиративни теории, просто си е реалност. докато умните се наумуват, ледите почнаха да лудуват. фърлиха по един голям кокал на европейците "глобално затопляне, айде сега почвайте да се боричкате" и през това време, тихо и кротко - сега имаме нов свяят. САЩ са в грамадна неустойчивост, Европа се люлее от всякъде, Рушлямците все повече затъват в собствените си..., Китай спря да работи. и чичо Бил и чичо Джордж, всеки ден "ах ако бях по-упорит, щях да спася света". айде давайте, паднахме ви в ръцете, нямаме вече никакви противостояния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Той не упражнява контрол човека, ама отде да го схванеш - като явно туй ти се привижда навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Има много пари Гейтс. Има идея как да ги харчи. Малко натрапчив ми идва. Извън конспирациите - защо толкова контрол? Чудя се - той и близките му ползват ли ваксини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Аз на негово място бих съжалявал, че харча пари да помагам на неблагодарници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тебе трябваше да те баннат за празна глава отдавна, *** ето, още си тук.Кажи сега, разкажи, как коронавируса го е направил Бил Гейтс заедно с илюминатите, пуснали са го чрез американските военни (били са на екскурзия хората) в Ухан, а после през 5 джи-то са заразили целия свят.Но сега ще продават ваксини за вируса, но то всъщност няма нужда от ваксина, щот си е един грип, а и ваксината Путьен я я открил преди месеци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
"мани африка , кой го грее за африканците ."Би трябвало да те баннат за нацистки изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мани африка , кой го грее за африканците . важното е , че в рассия имат лекарство с/у вирусът и се борят успешно с болестта ... :))) ... всички данни от масква това сочат ... :)))знам че си фен , хамериканците са започнали формирането и на изтребителна ескадрила от Ф35 в авиобаза айелсън , аляска ... прехвърлят наземен персонал , оборудване , изграждат радар за далечно наблюдение ... вмс на усато е започнал операции из арктика ... вовата още ли седи в дачата , няма ли да иде да бръмне из ледовете , да вдигне дуxът на войската ... ?! или само от парад до парад ще я карат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Този заради ваксините си в Африка не знам защо не се издирва от Интерпол !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още