IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онова, за което съжалява Бил Гейтс

След години, в които повтаряше как трябва да се подготвим за пандемия, предприемачът осъзнава, че не е направил достатъчно

08:15 | 13.05.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Много световни лидери на практика се съгласяват с него. Но липсата на непосредствена заплаха направи много страни не особено склонни да похарчат големи суми, необходими за защита срещу задаваща се пандемия.

 „Иска ми се предупрежденията, които аз и други хора дадохме, да бяха довели до по-координирани глобални действия“, посочва Гейтс.

Ядосан от липсата на действия в чужбина, той се насочи към проект близо до дома. Искаше да знае кой е най-добрият начин за забавяне разпространението на респираторни заболявания, които могат да предизвикат пандемия.

„Питах за респираторните вируси, включително колко важни са училищата и какво би станало, ако наложиш блокада, колко може да се понижи разпространението и дори... дали маските наистина помагат или не“, коментира той. Но в крайна сметка не получава ясни отговори.

Тези въпроси го карат да инвестира над 20 млн. долара от собствените си средства за проучване, което започва през 2018 г. То има за цел да намери по-добри начини за тестване за грип, проследяването на инфекции и спиране разпространението. Учените са започнали да тестват проби от хора в района на Сиатъл.

В средата на януари, когато Китай наложи блокада на Ухан, откъдето тръгна вирусът, Гейтс започва да обстрелва с въпроси учените във фондацията си: Кои лекарства са най-обещаващи? Колко време ще е нужно за ваксина? Как фондацията може да помогне за ускоряване на тестовете?

Фондацията започна да се ангажира с финансирането на новите разработки на лекарства и ваксини за новия коронавирус.

В средата на февруари Гейтс беше домакин на среща с епидемиолози и световни здравни експерти. Вероятността Covid-19 да бъде задържан само в Китай вероятно е била под 25%, коментира той пред част от служителите си след срещата с експертите, твърдят източници, близки до него.

Когато Гейтс вижда как вирусът се разпространява в повече страни, той отправя въпрос към учените във фондацията си, както и към ръководителите на фармацевтични компании, за капацитета за тестване, планове за ваксини и начините, по които фондацията би могла да бъде полезна.

До края на февруари учените в Сиатъл, занимаващи се с изследването на грипа, което вече е било във втората си година, откриват Covid-19 в тестова проба на тинейджър.

Генетичните анализи показват, че пробата може да е свързана с друг по-ранен случай в района. Това предполага, че има „широко разпространение в общността“, коментира Тревър Бефдорд, епидемиолог във Fred Hutchinson Cancer Research Center в Сиатъл, който е помагал за проучването на грипа.

Същата седмица здравните власти откриват огнище на Covid-19 в старчески дом в Къркланд, Вашингтон, на около 11 мили от дома на Гейтс.

След години, в които Гейтс предупреждава за смъртоносна пандемия, тя се озовава в задния му двор.

Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
тоа е със средно и ако не се лъжа си купи вишОто след като стана милиардер, така че за *** не става... като слави е! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Този какво образование има, че се изказва по медицински въпроси? Откъде е толкова убеден, че ваксината е единственото решение? Няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
ама и той един добряяк, да не очакваш. Сорос и той същия. нищо обща нямат с никакви конспиративни теории, просто си е реалност. докато умните се наумуват, ледите почнаха да лудуват. фърлиха по един голям кокал на европейците "глобално затопляне, айде сега почвайте да се боричкате" и през това време, тихо и кротко - сега имаме нов свяят. САЩ са в грамадна неустойчивост, Европа се люлее от всякъде, Рушлямците все повече затъват в собствените си..., Китай спря да работи. и чичо Бил и чичо Джордж, всеки ден "ах ако бях по-упорит, щях да спася света". айде давайте, паднахме ви в ръцете, нямаме вече никакви противостояния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Той не упражнява контрол човека, ама отде да го схванеш - като явно туй ти се привижда навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Има много пари Гейтс. Има идея как да ги харчи. Малко натрапчив ми идва. Извън конспирациите - защо толкова контрол? Чудя се - той и близките му ползват ли ваксини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Аз на негово място бих съжалявал, че харча пари да помагам на неблагодарници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тебе трябваше да те баннат за празна глава отдавна, *** ето, още си тук.Кажи сега, разкажи, как коронавируса го е направил Бил Гейтс заедно с илюминатите, пуснали са го чрез американските военни (били са на екскурзия хората) в Ухан, а после през 5 джи-то са заразили целия свят.Но сега ще продават ваксини за вируса, но то всъщност няма нужда от ваксина, щот си е един грип, а и ваксината Путьен я я открил преди месеци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
"мани африка , кой го грее за африканците ."Би трябвало да те баннат за нацистки изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мани африка , кой го грее за африканците . важното е , че в рассия имат лекарство с/у вирусът и се борят успешно с болестта ... :))) ... всички данни от масква това сочат ... :)))знам че си фен , хамериканците са започнали формирането и на изтребителна ескадрила от Ф35 в авиобаза айелсън , аляска ... прехвърлят наземен персонал , оборудване , изграждат радар за далечно наблюдение ... вмс на усато е започнал операции из арктика ... вовата още ли седи в дачата , няма ли да иде да бръмне из ледовете , да вдигне дуxът на войската ... ?! или само от парад до парад ще я карат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Този заради ваксините си в Африка не знам защо не се издирва от Интерпол !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още