IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Ant Group се оттегля от поста

Междувременно Пекин затяга контрола над технологичния гигант

21:30 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Ant Group Саймън Ху е подал оставка, обяви компанията. Това се случва в момент, в който регулаторите в Китай затягат все повече хватката си над финтех гиганта, пише Wall Street Journal.

Оттеглянето на Ху, един от двамата висши мениджъри на Ant, се случва във време, в което дъщерната компания на Alibaba Group Holding прави промени по целия си бизнес след отменянето на първичното ѝ публично предлагане в края на миналата година и след като китайските власти увеличиха натиска си над технологичните гиганти в азиатската страна.

„Бордът на директорите на Ant Group прие искането за оттеглене на Саймън Ху по лични причини“, посочва Ant в изявление. „Благодарим на Саймън за усилията, които положи в нашата компания“.

Председателят Ерик Дзин ще поеме позицията на главен изпълнителен директор в допълнение към досегашните си задължения – двойна роля, която държеше преди Ху да стане главен изпълнителен директор през декември 2019 г.

В обръщение до служителите Дзин посочва, че Ху ще насочи усилията си към филантропска работа и ще бъде изцяло отговорен за филантропската и социалната отговорност както на Ant, така и на Alibaba, твърдят източици, които са видяли текста. Ant се контролира от Джак Ма – милиардерът основател на Alibaba.

През ноември китайските власти блокираха двойното листване на Ant в Хонконг и Шанхай, което имаше потенциала да се превърне в най-голямото IPO в света. Ху беше сред старшите директори на Ant, които са извикани на среща с регулаторите в деня преди предлагането да бъде отменено.

За последно Ху, който е ветеран в Alibaba, оглавяваше вътрешна работна група, която работеше с регулаторите по това как бизнесът да бъде коригиран. След напускането му Дзин ще застане начело на групата, твърди източник, запознат с въпроса.

През януари Wall Street Journal писа, че Ant планира да се превърне във финансова холдингова компания, съблюдавана от Китайската централна банка – голям обрат за компания, която започна с дигитални разплащания, но се опита да се позиционира като играч в интернет технологиите.

През 2005 г. Ху се присъединява към екипа на Alipay, бизнеса с разплащания, околко който Ant беше изградена по-късно. Преди това той е работил в китайски държавни банки. Той основа AliFinance, предшественикът на Ant, и заемаше няколко ключови позиции в Alibaba, включително беше президент на Alibaba Cloud, преди да заеме водещата роля в Ant.

Повече технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още