IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката в облака вече не е само между Amazon и Microsoft

Все повече компании залагат на облачни услуги от няколко компании

11:29 | 26.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Много компании се отнасят към Amazon.com и Microsoft като към единствените опции, когато искат да се насочат към услуги от т. нар. изчислителни облаци. Но ИТ мениджърите сега осъзнават, че изборът е свързан с една все по-конкуретна индустрия, пише Wall Street Journal.

Компании и правителства сключват договори с микс от доставчици, като подбират функциите и разиграват доставчиците със сравнения помежду им, така че да задържат цените по-ниско, твърдят директори на компании и анализатори на пазара на облачни услуги. Това открива нови възможности за изоставащи играчи като Google, Oracle и IBM, макар че Amazon и Microsoft остават водещи и все още прибират лъвския пай от приходите от облачни услуги.

Experian започва да се насочва към облака заедно с Amazon Web Services (AWS) през 2014 г. След това добави услуги от Microsoft, Google, а наскоро и от Oracle, чиито технологии е ползвала в миналото в своите центрове за данни, коментира Мервин Лали, глобален директор корпоративна архитектура в Experian.

“Повече опции са по-добре“, посочва Лали, допълвайки, че се създава конкурентен натиск, „от който искаме да се възползваме“.

Компании като АТ&T също залагат на мрежа от доставчици, включително Microsoft, Google и други.

„Виждаме как все повече и повече клиенти се насочват към мултиоблачна стратегия, просто защото някои работни процеси се случват по-добре и по-ефективно в ценови план на различните облаци“, коментира Клей Магуърк, изпълнителен вицепрезидент на Oracle Cloud Infrastructure.

Световните разходи за услуги за облачна инфраструктура са нараснали с около 32% миналата година до 59,2 млрд. долара, сочат данни на Gartner. Очаква се сумата да достигне 106,8 млрд. долара през 2022 г.

Растежът на облачните разходи се е ускорил по време на пандемията и се очаква да помогне на Amazon и Microsoft да отчетат поредни силни тримесечни резултати тази седмица. Въпреки че споразуменията за ползване на няколко облака могат да грабнат част от приходите, които могат да приберат Amazon и Microsoft, в повечето случаи все пак могат да получат дял от разходите на клиентите.

Wall Street очаква Amazon да отчете над 30% ръст на годишна база на приходите от продажби на облачни услуги, когато обяви финансовия си отчет за второто тримесечие в четвъртък. Azure на Microsoft се очаква да запише над 40% ръст на приходите, когато софтуерният гигант отчете резултатите си във вторник.

Но не само корпоративните купувачи преосмислят ИТ разходите си. Когато Централното разузнавателно управление (ЦРУ) се насочи към облака, то подписа договор с AWS през 2013 г. Миналата година, когато първоначалният договор беше към края си, ЦРУ заяви, че е избрало няколко доставчика, така че да се възползва от разширените облачни възможности, като работи с няколко компании.

Този месец Пентагонът прекрати 10-годишния договор за 10 млрд. долара с Microsoft след множеството спорове около него. Вместо това заяви, че ще замени договора, известен като JEDI, с няколко по-малки споразумения.

Джон Шърман, който в момента изпълнява длъжността главен директор информационни технологии в Пентагона, заяви, че JEDI е бил разработен в момент, в който министерството е имало различни нужди. Amazon и Microsoft ще се конкурират отново в новия рунд, а IBM, Oracle и Google също имат подобни амбиции, твърди той. Целта на Пентагона е през април да обяви с кого ще сключи договор.

Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още