IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът на дигитализацията е тук, но дали сме готови за него

Автономни коли, "умни" уреди и изкуствен интелект – Investor 20 разглежда различните аспекти на технологичната трансформация, която COVID ускори с появата си

17:11 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Автоматизираните домове

По думите на Ивайло Рашев въпреки въвеждането на редица „умни“ домашни електроуреди човекът запазва контрола над рутинните дейности в своето жилище. След проведена анкета на „Бош“ става ясно, че 43% от респондентите разпознават умните уреди, докато 37% споделят, че не използват такива.

„Крайните потребители доста често забравят ползите от това, което притежават. От друга страна се оказа, че потенциал за развитие тепърва ще има. Очаквам тепърва пазарът да се развива много в тази посока“, заяви Рашев, давайки пример с чип на пералня, който знае каква програма да използва в зависимост от цената на електроенергията.

Той изтъкна, че много потребители все още не знаят какво представлява „умен“ електроуред.

„Това е една поетапна иновация, която предоставя нова функционалност на уредите“, подчерта Рашев. Според него до 10 години всички нови електроуреди на пазара ще предлагат свързаност.

Разбира се, подобна свързаност не може да бъде осъществена без добра интернет връзка. Според Илиян Димитров телекомите и конкретно интернет доставчиците могат да покрият нуждата от подобен интернет.

Според него потребителят все още не може да се възползва от умните устройства, тъй като е влязъл в цикъл на рутина, от който не може да излезе. „Това е стъпка към промяна, която още не сме направили“, категоричен е той.

От своя страна Калоян Желев зададе въпроса „Какво ще правим с времето, което умните уреди около нас ще ни освободят?".

3 3

Той засегна и темата за отговорността като ключов проблем при налагането на автономните технологии в автомобилната индустрия.

Като пример за взаимодействието между новите технологии и хората Тодорова даде пример с потребителите на услугите на китайския производител на смартфони Xiaomi.

„В момента в Китай има 18 млн. души, които са влюбени в чатбота на Xiaomi, който е оборудван с атрактивен женски глас“, сподели тя.

Според футуролога „умните“ домове и уреди се вписват в по-широката концепция за „умни“ градове и държави. Тенденцията е да се наложат технологии, използващи изкуствен интелект при "интернет на нещата", при събирането на данни, управлението на различни процеси, като снабдяването с вода и електричество, управлението на трафика, здравеопазването и др., коментира Тодорова.

„В Хонконг съществува компания за инвестиране в рисков капитал, която използва изкуствен интелект при вземането на решения“, сподели още Тодорова.

5 5

Футурологът д-р Мариана Тодорова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Тя подчерта и рисковете около дигитализацията и налагането на изкуствения интелект в широк набор от решения, изтъквайки възможността от загуба на работни места.

„Да, ще се откриват нови работни места, но те ще изискват висока квалификация“, изтъкна експертът.

Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още