IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney вече си има директор, занимаващ се с метавселената

Майк Уайт работи в компанията от 2011 г. насам

11:39 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jill Connelly/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jill Connelly/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Чапек назначи директор, който да ръководи стратегията на компанията, свързана с метавселената, пише CNBC.

Майк Уайт ще бъде старши вицепрезидент на Disney, отговарящ за „следващото поколение разказване на истории“, посочва Чапек в бележка до служителите, разгледана от медията. Уайт преди отговаряше за потребителското изживяване и платформите в Disney. Преди да се присъедини към компанията през 2011 г., той е работил с технологични компании като Yahoo, показва профилът му в LinkedIn.

Метавселената е свързана с концепцията за ново развлечение, предлагано чрез очила за виртуална реалност, които обещават да отключат нова вълна от бизнес възможности в интернет. До този момент Facebook е направила най-голям залог в метавселената, като промени корпоративното си име на Meta и инвестира над 10 млрд. долара в развитието на хардуер и софтуер за виртуална реалност през 2021 г.

Чапек не разкрива подробности как Disney планира да печели от метавселената, но твърди, че задачата на Уайт ще бъде „да свързва физическия и дигиталните светове“ за развлеченията на Disney.

„Днес имаме възможността да свържем тези вселени и да създадем изцяло нова парадигма за това как публиките преживяват и се ангажират с нашите истории“, посочва Чапек в текста.

Въпреки инвестициите и еуфорията, които заобикалят метавселената, технологията все още не е достатъчно развита. Директори на Meta твърдят, че ще са нужни 15 години, за да се реализира цялостната им визия за потапящите светове, достъпни през компютърни очила.

Междувременно големи технологични компании пускат нови видове очила за виртуална и добавена реалност. Meta твърди, че планира да пусне по-развита версия на своите очила по-късно тази година, а Microsoft продава очила за добавена реалност, наречени HoloLens. Очаква се още тази година Apple да представи свое устройство в тази продуктова категория. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още