IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футурист: Обществото и бизнесът трябва да се готвят за промени с високите технологии

Бъдещето ще бъде доминирано от изкуствен интелект и децентрализация, посочи технологичният предприемач Крисчън Кром

20:37 | 01.06.22 г. 5
Футурист: Обществото и бизнесът трябва да се готвят за промени с високите технологии

Той коментира, че промяната, която ни приближава е голяма. „Ако не я предвидим и не яхнем тази вълна, то тогава ще бъдем изненадани и съборени от тези всички тези подривни иновации", смята той.

Кром напомни, че технологията създава нови възможности. „Всичко се свежда до това как я използваме – изкуствения интелект може да се използва за проследяване на хора, но може да го използвате и за разрешаване на проблеми в здравеопазването или в обществото. Високите технологии могат да бъдат полезни или вредни в зависимост от начина, по който ги използваме, самата технология е неутрална“, отбеляза той.

По думите му, най-важната тенденция през това десетилетие ще бъде шестата вълна на изкуствен интелект, като например компютри, които могат да се самообучават. „Това ще даде възможност на обикновените хора да правят неща, които преди не са успявали“, посочи Кром.

Той е убеден, че ще може да се върши много работа дори когато водим телефонен разговор или сме на конференция. Според него използването на този интерфейс ще окаже огромен ефект върху комуникациите между хората и дори комуникациите с правителствата.

Другата тенденция, която Кром очертава, е децентрализацията. „В момента ние живеем в предимно централизирано общество, от гледна точка на правителството, здравеопазването, образованието. Нека си представим едно по-децентрализирано общество, подобно на природата. Това ще бъде следващата голяма промяна през следващите десет години“, прогнозира футуристът.

Той е на мнение, че е „изключително важно да се фокусираме върху етиката при използването на мощните технологии. „Регулацията също трябва да бъде фокус на вниманието, правителствата трябва да помогнат и да контролират някои технологии, за да не се използват за вредни цели“, съветва технологичният предприемач.

Кром се надява, че „следващата вълна на иновации няма да бъде експлоатирана от егото на богатите“. „В противен случай нещата изглеждат много зле за човечеството“, потвърди той. 

Според него в Китай технологиите се използват за контрол над хората, а в Америка за правене на пари. „В Европа може да се постигне баланс и новите технологии като изкуствен интелект и роботи да се използват за увеличаване на човешкия потенциал“, надява се Кром.

Крисчън Кром ще бъде лектор на международната конференция SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT, която ще се проведе на 3 юни, като София ще се превърне в най-гореща точка за високотехнологичните услуги в Югоизточна Европа като неин домакин. Фокусът на събитието е „Икономиката на знанието – основа на бъдещето на Югоизточна Европа“.

Къде е мястото на Югоизточна Европа в света на високите технологии? Защо е важно да се прогнозират дигиталните пробиви и промени? По какъв начин технологиите на бъдещето ще влязат във всекидневието ни?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Много петрол е изпомпан от северното полукълбо последния век.Наиболее важную роль сила Кориолиса играет в глобальных геофизических процессах.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B0_%D0%B2_%D0%B3%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B0%D1%8D%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B5#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Coriolis_effect14.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Благодаря че предупреди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
статията е мега зле, ... редно беше да напишете че е платен материал! ...загубих 3 мин от живота си... и чак накрая се разбира, че тоя *** ще чете лекция след няколко дни и иска да продаде билети на балъчорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
изобщо не ни интересува къде ще ходиш ... ако обичаш, не ни информирай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
"СЗО: Ходете на гей паради, маймунската шарка не е повод да се отменят или избягват ... ......... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още