IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Длъжна ли е Airbnb да предоставя данни на данъчните власти?

Представител на върховния съд на ЕС казва, че компанията е задължена да разкрива такава информация

22:58 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Компанията за краткосрочно наемане на имоти Airbnb е длъжна да предоставя информация за договорите за наем на данъчните власти, обяви съветник на европейския върховен съд. Това е нова потенциална правна пречка за компанията в Европа, предава Ройтерс.

През последните години Airbnb влезе в спор с властите в няколко държави от Европейския съюз, твърдейки, че данъчното облагане и други изисквания противоречат на принципа на ЕС за свобода на предоставяне на услуги в блока.

Последният случай включва италиански закон от 2017 г., изискващ Airbnb и други услуги за краткосрочно отдаване под наем да препращат информация от своите договори за наем и да удържат 21% от печалбата от наем, които да плащат на данъчните власти.

Компанията оспори закона в италиански съд, който впоследствие потърси насоки от базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС).

Генералният адвокат в Съда на Европейския съюз Мачей Шпунар подкрепи италианския закон. Становището му е необвързващо, но СЕС обикновено следва четири от пет подобни препоръки.

„Член 56 от ДФЕС (Договор за функционирането на Европейския съюз) във връзка със свободата на предоставяне на услуги не изключва задължението за събиране и предаване на информация или за удържане на данъци“, казва Шпунар.

„Напълно последователно е налагането на задължение за удържане на данък върху посредниците, участващи в плащането на наем, като се има предвид, че дейността на голям брой физически лица, които не са обект на задълженията на професионалистите, по своята същност е трудна за провеждане на одит за данъчни цели“

Той е съгласен с аргумента на Airbnb в един аспект.

„Задължението за назначаване на данъчен представител обаче представлява непропорционално ограничаване на свободата на предоставяне на услуги“, коментира Шпунар.

„Airbnb иска да бъде добър партньор по отношение на данъците и подкрепяме последователния, стандартизиран подход към споделянето на информация, поради което приветстваме споразумението между държавите членки на ЕС относно обща рамка за данъчно отчитане на дигиталните платформи, известна като DAC 7”, посочва Airbnb.

Съдът на ЕС ще се произнесе по случая в следващите месеци. През април той отхвърли подобно оспорване на Airbnb срещу белгийското регионално законодателство, изискващо да предоставя информация на данъчните власти за трансакциите на туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още