IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните разходи за сървъри и памети с 6% спад за 2009 г.

Между 2008 и 2012 г. се очаква ИТ бюджетите да се увеличат само 1,2 пъти спрямо прогнозиран петкратен ръст на дигиталната информация

15:27 | 18.03.10 г.
Световните разходи за сървъри и памети с 6% спад за 2009 г.

Високият ръст на дигиталната информация в света налага измислянето на нови мерни единици, с които да се определи размера й. Ексабайт (1 млн. гигабайта), зетабайт (1000 ексабайта) и йотабайт (1000 зетабайта) са най-новите термини, които бързо си прокарват път в измервателните таблици за количество информация и речника на специалистите от сектора от информационните технологии (ИТ).

Очаква се обемът на цифровата информация да нарасне пет пъти между 2008 и 2012 г., показват данни на технологичната компания ЕМС, представени на пресконференция под заглавието „Дигитална вселена”. Този ръст обаче ще е разходоефективен. Според посочените прогнози бюджетите за информационни технологии в световен мащаб ще се увеличат само 1,2 пъти за същия период. Броят на необходимите кадри в сектора на информационното управление също ще нараства с по-бавен темп – с 1,1 пъти. Прогнозите са, че световните разходи за сървъри и памети – или т. нар. „тежка артилерия” на информационния мениджмънт ще паднат с 6% през 2009 г.

Общото количество дигитална информация, налично през 2008 г., в света е 487 ексабайта ( или 487 млрд. гигабайта), а през 2012 то ще е 2502 ексабайта, поясняват от ЕМС. За първи път през 2007 г. количеството създадена дигитална информация надминава наличните запаметяващи устройства, на които да бъде съхранена.

По данни на ЕМС 70% от информацията в дигиталния свят се генерира от потребителите, но отговорността за съхраняването и надеждността на информацията в 85% от случаите е на компаниите.

Информацията, която се създава от потребителите, бива два вида – активна и пасивна. Активна е, когато ние сами я генерираме чрез публикуване на снимки, изпращане на имейли, телефонни разговори и т.н., докато пасивна е информацията, която някой друг създава за нас като медицински записи, кредитни досиета, транзакционни записи. За първи път през 2009 г. пасивната дигитална информация надвишава активната. Това води до промяна в бизнес модела както при компаниите, които ползват, така и при компаниите, които предоставят дигиталната услуга.

До 2012 г. ежегодно ще се увеличат и дигиталните устройства. Броят на сървърите ще нараства 1,9 пъти годишно, устройствата за мобилен интернет – 3 пъти, нетрадиционните устройства - 3,6 пъти. Клиентските дигитални транзакции пък се прогнозира да се увеличават 8,4 пъти на година.

ЕМС Corporation е публична компания, чиито акции са листнати на Нюйоркската фондова борса. Оборотът й за 2009 г. е 14,9 млрд. долара. За компанията работят над 41 хил. души в над 80 страни в света. Тя притежава 80% от софтуерната компания VMWare, известна с програмите си за виртуализация. В България ЕМС има представителство от 2007 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още