IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как сайтовете Megaupload и Rapidshare печелят пари с нелегални копия

С платформата си за споделяне на файлове Ким Шмитц създаде спорен бизнес модел, но и спечели доста милиони

14:11 | 23.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ким Шмитц в съдебната зала в Нова Зеландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ким Шмитц в съдебната зала в Нова Зеландия. Снимка: Ройтерс

Ким Шмитц искаше много. Промяна на музикалната индустрия завинаги, това е целта му! Поне така заяви преди няколко седмици човекът, който стои зад проекта Megaupload. Всичко да е онлайн, почти всичко да е налично за безплатно ползване - големи планове, революционни визии, а Шмитц бе горд от себе си, пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung. Сега той е арестуван от ФБР по обвинения в масивно нарушаване на авторските права.

Шмитц гори от желание за работа. При това той можеше да си позволи да остане в сянка защото спорният иначе бизнес модел Megaupload бе разработен умно. Неговият трик е прост - авторските нарушения да се „аутсорстват“, печалбите – да се прибират. 

А това функционираше по следния начин – сайтът на Шмитц, Megaupload, предоставя само инфраструктурата. Някой качва нов кинофилм, това е незаконно, ако не се ползва като лично копие. Данните са готови за сваляне, но може да се намерят само от онзи, който знае точния линк към точно тази страница. А за тези линкове си има търсачки, където потребителите може да прелистват каталози с филми и музика и да се ядосват на агресивната реклама. Чак линковете там отвеждат към Megaupload, така че Шмитц няма нищо общо с разпространението. Наказан може да бъде онзи, който е качил данните, и операторът на търсачката.

Свалянето на очевидно нелегални копия също е забранено, обяснява специализираният сайт irights.info. Но де факто тази забрана може да се контролира много трудно от властите, защото потребителите оставят малко следи след себе си, с които полицията да може да ги открие.

Megaupload –  бизнес за милиони

Шмитц отчете големи успехи със системата си. Обвинението в Нова Зеландия изглежда от чисто икономическа гледна точка като хвалебствие – по собствени данни Шмитц е оперирал един от най-посещаваните сайтове в света. С повече от 180 млн. регистрирани потребители. И със средно 350 млн. посещения на ден.

И данните на Google го показват: Megaupload има значително повече посетители от най-сериозния си конкурент с абсолютно същия бизнес модел - Rapidshare. И този сайт е собственост на германец, който живее в чужбина – в Швейцария. В съобщение за медиите по повод затварянето на  Megaupload  Rapidshare се опитва да се разграничи ясно от конкурента си - Rapidshare не предлага система за облагодетелстване при сваляне, съдейства за опазване на правата и не работи с „някакви анонимни посреднически фирми“.

Огромният брой посетители Шмитц превърна в дрънчащи монети. От една страна сайтът привлича реклами, които в течение на годините са му донесли 25 млн. долара, пише в обвинителния акт. От друга страна той залага и на модела „Premium-Account“, който му е донесъл общо повече от 150 млн. долара. Потребители, които заплащат таксата, може да свалят данните по-бързо и по-често и на практика получават лавина от филми, музика и софтуер.

Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Я си представете, ако не се водят тези процеси и силни БОБИТА с какво ще се препитава хАМЕРИКАнците. Всичките им заводи са в Азия, Индия и Китай какво останав в америка. Само мозъците които крадат от 2 световна и продължават и до днес. Цялата им икономика е върху услугите и ГМО (тенномодифицирани и т.н.) така, че борят се, защото все повече виждат, че долара е една тоалетна хартия, НО няма с какво да я заменят а и навика на США да нападат различни държави е все още пресен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Ако някой твърди, че кражбата на интелектуална собственост е лошо нещо, аз пръв ще се подпиша, но реакцията на правоносителите е меко казано неадекватна. Да се опитваш да забраниш технологии, за да защитиш правата си - това никога няма да сработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Dreamer
преди 12 години
Модела на google е абсолютно същия. Индексират съдържание което не е тяхно и печелат на гърба му от екрани. А един куп жирналисти дават всичко, понякога и живота си за съдържанието от което печели гоогле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още