IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как сайтовете Megaupload и Rapidshare печелят пари с нелегални копия

С платформата си за споделяне на файлове Ким Шмитц създаде спорен бизнес модел, но и спечели доста милиони

14:11 | 23.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ким Шмитц в съдебната зала в Нова Зеландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ким Шмитц в съдебната зала в Нова Зеландия. Снимка: Ройтерс

Шмитц и Сие може да се измъкнат чисти

Само най-креативните хора зад продуктите могат да се измъкнат. Действителните собственици на авторските права последователно се опитваха да въздействат законно срещу Megaupload и Сие. Досега с малко успех. Преди около година районният съд в Дюселдорф постанови, че Rapidshare не може да носи отговорност за нарушаване на авторски права от трети лица. Предисторията са филми, които са били достъпни онлайн.

„След като тя [обвиняемата страна], предоставя използването на мястото си за съхраняване за качени файлове, и чрез публикуване на линкове дава достъп на други потребители достъп до съхраняваните данни, самата тя не публикува съдържание, така че нарушаването на авторското право е елиминирано“, постанови съдът. Няколко дни по-рано обаче съдът в Хамбург наложи глоба на Rapidshare от 1500 евро за публикуването на един музикален албум.

Моделът на т. нар. One-Click-Hoster, като Megaupload и Rapidshare, представлява истинска дилема за интелектуалното право. Под въпрос се поставя логиката за носене на отговорност, т.е. дали пратеникът носи отговорност за нелегалните копия на филмите, които „пренася“. Арестът на Шмитц бе коментиран от берлинския автор Малте Велдинг в Twitter многозначително чрез сравняване на Megaupload с пощальоните: „Много се надявам, в последно време с Deutsche Post да не се изпращат много копия. Няма да се радвам да видя ФБР да арестува пощальона ми“.

Подобните бизнеси

Сайтът kino.to, който бе спрян от властите в Германия през лятото, за разлика от Megaupload работеше чрез стрийминг. Филмът не се изтегля, а се проиграва директно в браузъра. Дали зрителят е наказуем, е противоречив от законова гледна точка въпрос. Въпреки това тези потоци от данни се реализират с файлове, които са съхранявани на сайтове като Megaupload. Освен това съществува и P2P процесът, където потребителите обменят материал директно един с друг. В мрежата на сайтове като "Pirate Bay" се съхраняват само малки файлове, наречени торент протоколи, които работят едва ли не само като ръководство, за да напасват търсенето и предлагането.

По-възрастното поколение в България си спомня за площад „Славейков“ в София, където на щандове, подредени в класьори, се предлагаха заглавия на софтуер, музика и филми. Не малко хора се препитаваха по този начин. Но едва интернет направи възможно този бизнес да се развие истински и създаде от хора като Ким Шмитц милионери. Сега Megaupload.com наистина е свален, но бизнес моделът продължава да функционира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Я си представете, ако не се водят тези процеси и силни БОБИТА с какво ще се препитава хАМЕРИКАнците. Всичките им заводи са в Азия, Индия и Китай какво останав в америка. Само мозъците които крадат от 2 световна и продължават и до днес. Цялата им икономика е върху услугите и ГМО (тенномодифицирани и т.н.) така, че борят се, защото все повече виждат, че долара е една тоалетна хартия, НО няма с какво да я заменят а и навика на США да нападат различни държави е все още пресен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Ако някой твърди, че кражбата на интелектуална собственост е лошо нещо, аз пръв ще се подпиша, но реакцията на правоносителите е меко казано неадекватна. Да се опитваш да забраниш технологии, за да защитиш правата си - това никога няма да сработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Dreamer
преди 12 години
Модела на google е абсолютно същия. Индексират съдържание което не е тяхно и печелат на гърба му от екрани. А един куп жирналисти дават всичко, понякога и живота си за съдържанието от което печели гоогле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още