IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple глези служителите си със "Синьо небе"

Компанията търси нови начини, с които да задържи талантите си

09:12 | 14.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Досегашните стъпки са преди всичко символични

Статутът на "Blue Sky" е все още неясен. Директорът на Apple за iPhone Скот Форстал също е бил допуснат в програмата. Но той напусна компанията миналия месец. Някои служители на Apple заявиха, че стъпките, предприети досега, са предимно символични и все още няма големи промени. Въпреки това те идват в момент, когато фирмата си задава въпроси за това как може да запази своите служители.

Apple става по-агресивна с по-добри оферти при договорите на служители, които са обмисляли да напускат дружеството, твърдят двама изпълнителни директори на компании в Силициевата долина, които наскоро са се опитвали „да отмъкнат“ служители на Apple.

Но Apple също така обръща все повече внимание и на привлекателността на общото възнаграждение. По време на годишните преговори миналия месец, делът с акции вече не е изчисляван по броя на акциите, а според стойността в долари. Това е направило офертата по-привлекателна, твърдят хора, запознати с въпроса.

Служителите на Apple винаги са били необичайно лоялни на концерна. Те са се отдали на мисията да създават подобряващи света продукти. Тяхната вяра в мъдростта на Стив Джобс едва ли може да бъде разклатена. Според експерти от индустрията заплатите там почти не се се различават от тези на други големи технологични компании.

Така например бързият ръст на акциите на Apple на борсата бе чудесен повод на служителите, за да останат в компанията. През септември компанията бе оценена на 658,05 млрд. долара. Още преди това бе счупен рекордът за най-скъпа компания в американската история. 

Но някои от тези развития отзвучаха в миналото. Apple трябва все повече да се защитава срещу конкуренти като Google и Samsung. Натискът върху маржовете се увеличава. IPhone вече е узрял продукт, и това повдига въпроса дали компанията може отново да спечели публиката с нов основен продукт. И какъв точно ще бъде той.

Акциите на Apple паднаха от най-високата си стойност през септември - 702,10 долара, с 23%. В понеделник курсът бе 542,83 долара. И това, въпреки че преди седмици компанията представи два нови важни продукта - iPhone 5 и iPad mini.

Спадащият курс на акциите би могъл да има психологически ефект за служителите. Когато двама служители били питани дали не се оглеждат за алтернатива, те казали на свои приятели: „Питайте пак, когато видим опциите си върху акции“.

„Служителите на Apple вече вдигат телефона си и говорят с мен, когато им се обадя“, казва Умеш Рамакрашнан от компанията за подбор на персонал CTPartners. „Преди няколко години само шикалкавеха“. И въпреки че досега агенцията не е успяла да „открадне“ нито един служител на компанията от Купертино, промяната през последните шест до девет месеца е ясно доловима, пише още Wall Street Journal.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Не е лошо *** да обмислят подобна идея, защото в последно време нищо ново и интересно не се случва с групата...все пак сте интернет медия и е добре да се мисли иновативно..ако искате да сте на върха на вълната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
THE BEATLES: YELLOW SUBMARINEUSA: GREEN (NEWS PAPER) SUBMARINE :)И света още гледа "все по-умно и разбиращо" проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още