IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата - основният враг на слънчевите топлоцентрали

За охлаждането на подобно съоръжение са необходими близо 2 милиарда литра вода годишно

12:40 | 16.02.14 г.
<p>
	Соларна електростанция в Калифорния, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Соларна електростанция в Калифорния, Снимка: Ройтерс


Защо тогава не е въведена масово? Защото „сухото охлаждане“ струва от два и половина до пет пъти повече от конвенционалната технология. Минус е и фактът, че тя не работи добре в горещите дни, което понякога принуждава операторите на електроцентралите да намалят производствения капацитет за няколко часа.

През лятото подобни проблеми могат да намалят производството на ток с 10-15%, казва Джесика Ши, технически програмен мениджър на Института за изследвания на електроенергията в САЩ. В най-горещите дни производството може да спадне още повече, смята още Ши.

Едно от решенията е да се увеличи обема на охладителната система, с което да се гарантира, че дори при изключително горещо време, тя ще бъде ефективна. Точно това са направили проектантите на новата слънчева топлоелектроцентрала в Айвънпа, Калифорния, която съвсем скоро ще започне работа.

Повече от дузина изследователски групи, финансирани от Института за изследвания на електроенергията, разработват нови начини за заобикаляне на настоящите проблеми със „сухото охлаждане“. Единият от проектите използва конвенционална охладителна система за изпаряване на водата, но такава, която улавя водните изпарения и ги използва повторно. Друг екип пък работи по подобряване на ефективността на кулите, намалявайки техния размер и цена.

Това ще е възможно, ако се измисли начин за по-добро циркулиране на въздуха, който да отнема част от топлината, докато водата върши тежката работа. Третият подход е да се използват наночастици в охладителната течност, които да подобряват качествата й при абсорбирането на топлината.

Сушата и недостигът на вода в Калифорния ще увеличи разходите на електроенергията от слънчевите централи, но това няма да е достатъчно, за да попречи на развитието на технологията. Според предварителните изчисления цената на „сухото охлаждане“ е само малка част от цената на цялата централа – или 5% от около 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още