IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft отговори на Siri с Cortana

Личният асистент на софтуерния гигант няма да шпионира личните ни данни, а ще разчита само на информация, която сами му дадем

15:25 | 13.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Белфиоре от екипа Windows Phone на&nbsp;Microsoft представя Cortana, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Джо Белфиоре от екипа Windows Phone на Microsoft представя Cortana, Снимка: Ройтерс

Когато стартирате Cortana за пръв път, тя буквално ще се запознае с вас, задавайки ви обикновени въпроси за името ви, каква храна предпочитате, кой е любимият ви жанр филми и тн. След това, когато услугата е активирана чрез бутона за търсене на операционната система Windows Phone, винаги можете да се допитате до Cortana за информация относно полети, спортни резултати, цените на акциите и каквото още се сетите. Тефтерът на Cortana може да бъде оптимизиран от самия потребител, като той може да добавя ръчно интереси, подсказки, новини и друга важна за него информация.

Реално Cortana представлява огромен куп с информация, част от която можете да прикачите към основния екран на телефона си. Така например, ако любимият ви футболен отбор отбележи гол, Cortana ще знае, че това е важно за вас и ще ви извести. Когато посетите чужда страна, Cortana веднага ще ви информира за времето, актуалния валутен курс, както и ще ви осигури достъп до картово приложение. Ако пък пишете имейл, Cortana ще подчертае важни части, като “нека се срещнем в 8 часа”, за да направи създаването на подсказки за графика ви по-лесно.

Eдна от най-практичните функции на Cortana e възможността да предприема действия, базирани на събития. Например, ако кажете на системата “Следващият път като се обадя на жена ми, ми напомни, че трябва да поговорим за Кевин,” тя автоматично ще създаде напомнящо събитие, което ще се активира при следващия разговор със съпругата ви.

Друга силна черта на Cortana е способността й да прави избор. Ако например помолите асистента да ви каже кой е най-добрият ресторант наоколо, няма да получите голям списък със заведения, какъвто би ви предложила Siri на Apple. Вместо това, Cortana ще ви посочи един единствен ресторант, който е бил оценен най-високо от потребителите на градския пътеводител Yelp. Ако пък държите на списъка, трябва просто да използвате множествено число при формулирането на въпроса. Най-впечатляващото от всичко е, че имате възможност да дадете заповед на Cortana - “обади се”, след като тя е приключила с търсенето, и тя автоматично ще набере номера на най-добрия ресторант в околността.

Cortana изглежда като анимирано кръгче на екрана и нищо повече. Въпреки това, разработчиците на Microsoft са се погрижили да я “оборудват” със собствен характер. Като всеки добър личен асистент, както и виртуалната Siri, Cortana отговаря и на лични въпроси. Ако я попитате “Кой е твоят баща?”, тя ще ви отговори “Технически погледнато, това е Бил Гейтс. Нищо особено.” Други въпроси ще предизвикат още по-остроумни отговори, а в определени случаи кръгчето оживява и изобразява една от 16 предварително зададени емоции. В бъдеще Microsoft планира услугата да реагира емоционално на спортни резултати и друга информация.

Инженерите на Microsoft са работили плътно с компанията, чието дело е играта Halo – 343 Industries, при разработката на визуалните елементи и гласа на Cortana, който между другото принадлежи на актрисата Джен Тейлър. Нейният глас ще бъде използван при небрежните разговори, а за останалото Microsoft са разработили синтезиран глас, който наподобява този на Тейлър.

Microsoft тихомълком работи по дигиталния си асистент, увеличавайки инвестициите за събиране на информация, в продължение на пет години. Голяма част от услугите, които Cortana предлага, са базирани на платформата на Bing – търсачката на Microsoft. Същият модел използва и Google Now, която е неразделно свързана с едноименната търсачка.

Cortana е първият голям тест за услугите на Bing, което е една от причините Microsoft предпазливо да добави допълнението “beta” в първоначалното име на продукта. Системата трябва да се адаптира и оптимизира с течение на времето, особено що се отнася до разпознаването на глас. Засега софтуерният гигант ще пусне Cortana само в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още