IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо може да няма нова Силициева долина?

Талантливите хора искат да работят там, където смятат, че се намират други талантливи хора

10:19 | 13.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много градове се борят за титлата “Следващата Силициева долина”. Само в САЩ такива амбиции са заявявали Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Остин, Сиатъл, Портланд, Денвър и Ню Орлийнс. Засега обаче, бъдещето на тези градове като технологични центрове изглежда обречено, пише Business Insider.

Най-близо до успеха изглежда Лос Анджелис, който си има своя предприемач Тони Шей. Американецът от азиатски произход е основател на компанията Zappos, която работи по амбициозен проект за преустройство на центъра на града, който в близко бъдеще трябва да се превърне в рай за технологичните експерти.

Планът на Шей може да изглежда донкихотовски, но идеята един човек или една малка компания да поеме икономическото развитие на цял град в ръцете си, е исторически обоснована. За да се превърне в технологичен мегаполис, на един град му трябва време, но една личност или силна организация може да даде чудесна отправна точка на процеса.

Лас Вегас има Zappos, Сиатъл има Бил Гейтс и Джeф Безос, Бостън има Харвард и MIT, Пало Алто има Станфорд и Xerox PARC. Хубавото е, че базираното на софтуерните разработки предприемачество може да се развива практически навсякъде, но секторът продължава да разцъфва главно в Пало Алто. Причината според експерти е проста – талантливите хора искат да работят там, където смятат, че се намират другите талантливи хора. Ако най-добрата реклама за таланта е наличието на самия талант, то тогава следващата Силициева долина е самата Силициева долина. Ползите от това да си магнит за технологични таланти не се изхабяват във времето, а се увеличават, смятат експерти.

В социологията съществува идеята, че повечето талантливи хора получават достъп до най-добрите ресурси и обратно, което в дълъг период от време означава, че малките предимства се превръщат в огромни ползи. Често този ефект се забелязва в образователната система по света, където гимназиите и университетите, които имат потенциала да извлекат най-голяма полза от постиженията на възпитаниците си, получават най-добрите ученици и студенти.

Ню Орлийнс няма нужда от малки предимства, а от звезди – талантливи работници и бързо развиващи се компании, които растат и се умножават. Ново проучване, озаглавено “Защо звездите имат значение”, се концентрира върху ефекта от известните изследователи, които постъпват на работа в университетите. От него става ясно, че продуктивните хора не правят своите колеги по-продуктивни. Вместо това, техният най-важен принос към учебните заведения е да помогнат за набирането на талантливи колеги в бъдеще.

В развлекателната индустрия силата на звездите като магнити също е силна. Телевизионният гигант HBO например произвежда разточителни драми, които служат като метод за привличане на външна продукция на същите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още