IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното затопляне отслабва гравитацията

Учени отчетоха лек спад в гравитационното поле над Антарктида, което според данните се дължи на бързото топене на леда

12:57 | 04.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Климатичните промени в Антарктида оказват влияние върху най-различни процеси на планетата. Според учени ситуацията е толкова сериозна, че е застрашена дори гравитацията. Изумителното заключение е дело на Европейската космическа агенция ESA, която преди дни публикува последното си проучване в областта.

“Стопяването на голяма част от леда в западната част на континента в периода между 2009 г. и 2012 г. е довело до спад в гравитационното поле над въпросния регион,” пише ESA, базирайки се на данни от своя сателит GOCE, който е отчел промяната. Учените са достигнали да заключението, че разтопяването на милиарди тонова лед всяка година създава големи неприятности на планетата, които биха накарали дори Исаак Нютон да се обърне в гроба, пише технологичното издание Wired.



Истината е, че промяната в гравитацията е много малка и не може да бъде усетена от хората, твърдят учените.

Значимостта на новите измервания се състои в това, че те показват, че затоплянето на атмосферата променя света по фундаментални начини. По-рано през годината друг екип от учени обяви, че основните ледници в западната част на Антарктида са поели по пътя на “необратим колапс,” който ще доведе до повишаване на нивото на Световния океан с няколко метра в следващите няколко столетия.

Въпреки че в гимназията всички сме учили, че гравитацията е константна, тя всъщност варира леко в зависимост от местоположението и плътността на скалата (или в случая леда) под повърхността на земята. По време на четиригодишна мисия сателитът на ESA записва климатичните промени в безпрецедентни детайли, като дори е успял да засече значителен спад в гравитационното поле над Антарктика, където наземния лед се топи най-бързо.

Новите резултати в Западна Антарктида са постигнати чрез комбиниране на измервания с висока резолюция от апаратурата на сателита на ESA с по-дългосрочни изследвания на гравитационното поле с по-ниска резолюция, проведени от друг сателит съвместно с правителствата на САЩ и Германия.

Учените се надяват да разширят изследванията си и да добият детайлна представа за случващото се с гравитационното поле над целия континент. Това според тях ще осигури по-ясна картина за скоростта, с която глобалното затопляне оказва своето влияние на Южния полюс. Най-оптимистичните прогнози са, че нивото на Световния океан ще се повиши с близо 1.3 метра до края на настоящото столетие, като най-голяма вина за това носи разтопяването на леда в Антарктида.

Според предишно проучване, използващо данни от трети сателит - CryoSat, който отново е собственост на ESA - разтопяването на ледовете в региона се е увеличило три пъти от 2009 г. насам, като в момента от Гренландия и Антарктида изчезват общо 500 кубически километра лед годишно. За сравнение това е айсберг с големината на Манхатън с дебелина от 5,6 километра.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Аlexander
преди 9 години
Това може само да ни радва.Ще летим ! Няма да си износваме обувките и няма да плащаме за асансьор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 9 години
това е тъпотия и не знам защо преписвате такива измислени статии тука. Сигурно защото пише, че са го измислили европейски учени. Ако това наистина е хрумване на европейски учени, личното ми мнение е че наред със друге неща науката много запада на стария континент! Гравитацията наистина варира, защото тя се се влияе от плътността на всичко. Но тя се променя когато водата се изпарява, после става на дъжд, когато копаем руда и я разтопяваме, когато водата става на лед... Тя се променя дори когато бомбандираме талибаните!! АБСОЛЮТНО ТЪПАНАРСКА СТАТИЯ И СЕ НАДЯВАМ НА ТЕЗИ УЧЕНИ ДА НЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ПРЕЗ ДАНЪЦИТЕ СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още