IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните емисии на парникови газове изкачиха нов връх през 2013 г.

Необходими са значително по-големи международни усилия за овладяване на проблема, посочиха учени

15:10 | 22.09.14 г. 1
Глобалните емисии на парникови газове изкачиха нов връх през 2013 г.

Глобалните емисии на парникови газове са нараснали с 2,3 на сто през 2013 г. до нов исторически връх, сигнализирайки, че светът все още е твърде далеч в усилията си да контролира глобалното затопляне.

Нарастването на емисиите през миналата година е малко по-бавно от средния темп на растеж от 2,5% през последното десетилетие. Основната причина за това е забавянето на икономическия растеж в Китай, който продължава да е най-големият източник на вредни емисии в света.

Новите цифри, съобщени от Carbon Project Global и публикувани в списание Nature Geoscience, дойдоха в навечерието на срещата на върха на Организацията на обединените нации, фокусирана към проблемите на изменението на климата. Учените заявиха, че данните показват, че ще са необходими значително по-големи усилия, за да може дългосрочното глобално затопляне да бъде ограничено в рамките на допустимите граници.

"Вече не можем да си позволим някои страни да променят политиките си първи, а други – по-късно, тъй като няма повече време", каза Глен P. Питърс, учен в Центъра за международни изследвания на климата и околната среда в Осло, който е участвал в изготвянето на последния доклад. "Трябва всички да обединят усилията си сега", допълни той.

Емисиите са отстъпили леко през последните години в повечето от развитите страни отчасти заради икономическата слабост, но също така и заради укрепването на политиките за климата. Емисиите в 28-членния Европейски съюз са намалели с 1,8% през 2013 г. въпреки увеличението на потреблението на въглища в няколко страни, в това число Германия и Полша. Емисиите са отстъпили рязко и във Великобритания, Италия и Испания.

В Съединените щати емисиите са се повишили с 2,9% след спада през последните години, предава The New York Times. Ръстът дойде въпреки увеличеното изгаряне на природен газ при производството на електроенергия, което освобождава по-малко въглероден двуокис за всяка единица енергия, отколкото въглищата.

Ако негативната тенденция се запази, тя може да бъде предизвикателство за администрацията на Барак Обама да докаже, че в действителност се стреми да въведе по-строги политики за емисиите на парникови газове, каквито заявки се отправят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Т'ва, дето Китай бил най-големият източник на СО2 емисии е чиста проба злоупотреба с числата. Емисиите трябва да се мерят на глава от населението и тогава е ясно кой е най- големият замърсител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още