IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Пимпирев: Вече измерваме щетите от климатичните промени с милиони евро

Сериозните наводнения у нас са резултат от глобалните промени в климата, коментира ученият

10:59 | 18.09.14 г. 3
Хр. Пимпирев: Вече измерваме щетите от климатичните промени с милиони евро

Климатичните промени по света засягат и нашата страна - и то с човешки жертви и с много материални щети, измерими вече в милиони евро. Това каза в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и дългогодишен ръководител на българските антарктически експедиции. Ученият е и професор по история на Земята в Софийския университет.

Нашата планета е една динамична система и България е част от нея. „Наводнения с жертви имаше в Хърватия и в Сърбия, както и в Китай“, припомни проф. Пимпирев. Той отбеляза, че зачестяват и други природни бедствия, като тайфуните и земетресенията в Япония.

"За промяната на климата играе роля и човекът, защото човечеството замърсява хищнически атмосферата", коментира експертът. Той заяви, че използването на двигателите с вътрешно горене, на тежката металургия и изсичането на тропическите гори води до нарушаване на баланса в природата, а след това тя ни се отплаща.

Проф. Пимпирев отбеляза, че е доказано как през последните 40-50 г. в световен мащаб метанът в атмосферата се е увеличил със 100%, а въглеродният диоксид - с почти 60-70 %. Всичко това води до парников ефект, топене на ледниковите "шапки" и повишаване на морското ниво. Така се променя циркулацията на въздушните маси и затова има наводнения в различни места по света, а на други има засушавания, обясни ученият.

Той изтъква, че в световен мащаб трябва да се предприемат действия за намаляване на вредните емисии в атмосферата, така, както, когато беше установено, че имаше изтъняване на озоновия слой. Преди години бяха взети мерки и сега озоновият слой "се запълва", коментира антарктикът.

В крайна сметка, климатичните промени, които засягат целия свят, засягат и нашата страна. У нас през последната година имаше доста сериозни наводнения, които са резултат от глобалните климатични промени, коментира той.
В тази връзка трябва ние, българите, да се замислим и да допринесем да не се замърсява околната среда, да не се насища атмосферата с въглероден диоксид и с метан, призова ученият.

Той отбеляза, че всяка година българските антарктици изследват Ледения континент, защото на него най-добре се установяват настъпващите климатични промени в света. Полярните региони, и по-специално Антарктика, като континент, който се намира на Южен полюс, са лакмусът на климата на Земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Климатичните промени са твърде колосален процес, за да бъде предизвикан от пръднята и ла^йната на кравите или човека! Спирането на Гълфстрийм, изместването на полюсите, движението на земната *** и това, което има и се случва под нея, вероятно са следствие на много по-сложни, неизучени процеси от галактически и даже по-широк мащаб.Това не пречи обаче на плоскоглавите да им се спускат от някои по-оправни индивиди опорни точки, около които да се създават печеливши пунктове за млеконадой и кожодер на стадото... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
In what appears to be an awkward moment of uncomfortable fact, ABC reports satellite imagery reveals an area of about 20 million square kilometres covered by sea ice around the Antarctic continent - the highest level of coverage since records began. This is the 3rd year in a row that the sea ice coverage has reached a record level - increasing at 1.5% each decade since 1979.Поредният Български ШАРЛАТАНИН и то с титла ха ха ха.Професоре жземи си скъсай тапията МОШЕННИК. Най-големият замърсители са КРАВИТЕ лъжец. Но малко е кофти да кажеш на плебса СПРЕТЕ да ядете НАЛИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
http://***.info4trakya.com/jiteli-na-mnogostradalniq-kvartal-gebran-se-izselvat-zaradi-navodneniqta/http://***.borbabg.com/?action=news&news=27734http://navodnenie1939.hit.bg/new_page_10.htmhttp://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1267648
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още