IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е Samsung да промени бизнес плана си?

След редица неуспехи компанията трябва да потърси начин да запази добрите си позиции

10:17 | 17.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За разлика от баща си, който често стоеше настрана от придобиванията, синът иска да насърчи партньорствата, които водят до приемането на иновации отвън и съответно до привличане на печалба, коментира източник. Но при преосмислянето на наследеното Лий трябва да насочва вътрешната политика, с каквато американските изпълнителни директори като Тим Кук на Apple не се сблъскват, когато вземат решения.

Лий трябва да работи заедно с близо половин дузина заместник-председатели и съизпълнителни директори, които са от по-старото поколение. Сред тях се нарежда дългогодишният заместник на баща му Чой Гий-сънг – 64-годишен главен изпълнителен директор на Samsung Electronics по време на обявяването на 10-годишния план, както и 59-годишният Джей Кей Шин, който е шеф на мобилното подразделение.

За да се справи с проблемите на своя бизнес със смартфони, Samsung обнови стратегията си за него, като планира по-малко вариации на моделите, така че да намали производствените разходи. Тя започна да замества своите собствени микропроцесори с такива, които купува от Qualcomm, за да увеличи печалбата си и да получи по-голям контрол върху иновациите. Освен това направи нов дизайн на телефона Galaxy S, така че да изглежда от по-висок клас и да се конкурира по-добре с iPhone 6. Да не забравяме, че компанията инвестира доста в модернизирането на своите фабрики за телефони във Виетнам.

Има позитивни знаци все пак. Samsung твърди, че нейният Galaxy S6, който беше пуснат на пазара през април, е на път да надмине по продажби миналогодишния модел. Компанията продължава да продава повече устройства от Apple, като от началото на годината до март е продала 82 млн. устройства, докато Apple може да се похвали с 61 млн., посочва IDC. Нейният пазарен дял през този период беше 24,5%, докато през предното тримесечие беше 20%, допълват от IDC.

И все пак продажбите на смартфони на Samsung през първото тримесечие се оказаха със 7 на сто по-малко спрямо година по-рано. Ръководството на компанията твърди, че маржовете на печалбата ще се възстановят, но прогнозира, че те ще са по-ниски от тези през 2012 и 2013 г.

Все още не е ясно кое ще бъде нещото, което ще донесе голяма печалба на Samsung, тъй като тя инвестира в редица нови области – от биотехниката до свързаните устройства.

Когато ръководството обяви 10-годишния план в края на 2009 г., визията беше наистина амбициозна. Целта от 400 млрд. долара приходи ще даде на Samsung приходи, равняващи са на тези на Apple, Google, Microsoft и Amazon за 2014 г. взети заедно. През миналата година приходите на Samsung обаче достигнаха 206,21 трлн. вона, или 190 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още