IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станат ли дроновете неизменна част от живота ни?

Регулацията на полетите на безпилотните самолети все още не е готова, а използването им за различни цели повдига ключови въпроси

19:11 | 22.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Летящите роботи, познати като дронове, патрулират из небето над Пакистан, Афганистан и Йемен, изстрелвайки ракети срещу терористи като талибанския лидер Хакимула Мехсуд. Те убиват и цивилни, макар че не е ясно точно колко, а това провокира дебати относно успеха им в борбата с американските врагове, пише в свой анализ Bloomberg.

Тези резултати доведоха до по-мирни полемики в Съединените щати във връзка с плановете безпилотните самолети да бъдат използвани за търговски цели, за гасене на горски пожари, следене за престъпна дейност, защита на САЩ от ракети, инспектиране на отдалечени тръбопроводи и за евентуалното доставяне на пица.

Всичко това все още не е факт, тъй като регулаторите в страната работят по законите, които да позволят безопасното използване на дронове във въздушното пространство, през което дневно преминават над 70 000 управлявани от пилоти летателни апарати.

Междувременно използването на малки безпилотни самолети се радва на бум, но създава опасности за пилотите, за сигурността и неприкосновеността на личния живот.

Ситуацията

През декември 2015 г. Американската федерална авиационна администрация (FAA) препоръча всички дронове, освен най-малките, да бъдат регистрирани от властите, а собствениците им трябва да платят такса от 5 долара. На агенцията се налага да взема решения на фона на бързо нарастващия брой безпилотни самолети. Очаква се броят на продадените пред 2015 г. потребителски дронове да достигне 700 000, твърди анализатор. Рязко ще се увеличи и рисковото поведение от страна на потребителите на хората, които ползват такива самолети.

През октомври FAA предложи налагането на 1,9 млн. долара глоба на фотографска компания, която е извършала полети на дронове над Махнатън. През 2012 г. Конгресът даде задача на FAA да интегрира търговските полети с безпилотни самолети във въздушното пространство на страната до 2015 г. Агенцията твърди, че ще започне поетапно въвеждане на новите правила.

Google, Amazon, Verizon и други компании се съгласиха да помогнат на властите да разработят система за контрол на трафика на дронове. Amazon предложи отделянето на коридори от въздушното пространство специално за безпилотните летателни апарати, които правят бързи доставки на стоки.

Аргументите

Поддръжниците твърдят, че ползите от цивилните дронове ще гарантират тяхното навлизане в ежедневието на хората. Но ползването им за преследване на терористи и наблюдение на границата между Мексико и САЩ увеличиха опасенията, че устройствата могат да бъдат използвани за шпиониране на гражданите. Американският съюз за граждански свободи и други организации заявиха, че увеличаването на използването на технологията има шанс да навреди на правата, свързани с лична неприкосновеност.

Досега осем държави са приели закони, регламентиращи използването на дронове в рамките на техните граници. Строго техническите въпроси обаче остават нерешени. Те са свързани с това доколко надеждни са роботизираните устройства и тези, които ги контролират, както и как да се избегнат опасностите от сблъсък. Университетът на Северна Дакота, НАСА и неправителствената група Mitre тестват компютърни системи за дронове, които могат да засичат и избягват други летателни апарати. Големият проблем е, че хилядите малки устройства във въздуха не разполагат с радиопредаватели, които биха ги направили “видими” за по-интелигентните дронове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още