IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Amazon превзема бизнеса на IT индустрията в света?

Компанията предлага облачни услуги, които карат голяма част от големите играчи в сектора да се задъхват

14:50 | 14.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Amazon Facebook page</em></p>

Снимка: Amazon Facebook page

Ако искате да разберете колко мощна е станала Amazon, превземайки бизнеса на глобалната IT индустрия, която е на стойност 3,5 трлн. долара, ето пример. През октомври Amazon организира своята трета година конференция re:Invent в Лас Вегас, насочена към потребителите на Amazon Web Services (AWS) – пакетът облачни услуги на компанията. Един от акцентите в програмата беше двучасовото участие на Анди Джаси, старши вицепрезидент, отговарящ за AWS. Неговото послание към големите компании: Заповядайте да използвате Amazon, най-сетне сме готови за вас.

Истинският акцент дойде малко след първия час, когато Джаси стоеше пред един от слайдовете с дълъг списък на добре познати компании, които залагат всичко на Amazon, пише в свой анализ Business Insider.

Това означава, че са взели смелото решение да затворят всички свои частни центрове за данни и да управляват бизнеса си на компютри под наем, съхранявайки данни, ползвайки софтуер и други услуги, обслужвани от AWS. В този списък влизат Netflix, Clark, Kempinski, Juniper, Time Inc, University of Notre Dame, Met Global, Clark, Hertz, Guardian и други.

Забелязвате ли нещо? Тези компании идват от всички страни на бизнес света, включително технологичната индустрия.

Business Insider се обръща към хората, отговорни за тези проекти на AWS в три големи технологични компании: Netflix, компанията за счетоводен софтуер Intuit и гигантът в сферата на мрежите Juniper, за това защо са избрали Amazon.

Всички те вярват, че са модели за подражание, а през следващото десетилетие още големи корпорации ще направят същото.

Netflix отказва да даде коментар по темата, макар че говори публично за ползването на AWS по време на конференцията re:Invent.

Последствията са ясни. Ако тези технологични компании могат да приключат работа със своите центрове за данни и да се насочат към AWS, всяка компания може да направи същото.

"Смятам, че в някои отношения AWS помага за предефинирането на индустрията. Това е една от причините, поради която сме щастливи да си партнираме с тях, защото смятаме, че се движим заедно с един от лидерите в индустрията, твърди Микеле Яковоун, старши вицепрезидент на Intuit.

Netflix: „Акула, плуваща в надуваем басейн“

AWS не започва като истинска сила в света на облачните технологии за бизнеса. Точно обратното. Тя стартира през 2006 г., като до 2009 г. е използвана предимно от стартъпи, на които им допадат ниските цени. Когато Netflix започва да използва AWS, повечето компании дори не се замислят за нещо подобно. И за добро. AWS не е никак добра по това време.

Netflix е много по-взискателна към AWS от всичките ѝ други клиенти, предимно стартиращи фирми, че е като „акула, плуваща в надуваем басейн“, твърди Адран Кокрофт, бивш облачен архитект на Netflix, който е отговарял за ползването на услугите на Amazon от Netflix до 2014 г.

Последна актуализация: 09:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още