IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Amazon превзема бизнеса на IT индустрията в света?

Компанията предлага облачни услуги, които карат голяма част от големите играчи в сектора да се задъхват

14:50 | 14.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Amazon Facebook page</em></p>

Снимка: Amazon Facebook page

Netflix дори кара повече хора да използват част от функциите, за да може повече хора да се оплачат на AWS, че въпросните инструменти не работят добре и трябва да бъдат оправени. Въпреки тези главоболия Netflix е решена, че услугата трябва да проработи.

Според Кокрофт Netflix не е искала да се занимава със собствени центрове за данни. По думите му компанията размишлява по следния начин: „Искаме да притежаваме софтуера, защото това е ключово за нас. Но не се нуждаем от собствен хардуер“.

През 2010 г. Netflix започва да обсъжда възможността да премине изцяло на AWS и пише за това в блога си. Цялата IT индустрия е шокирана.

„Говорих по време на конференция в края на 2010 г. пред близо 100 души. Реакцията на публиката беше: „Хора, вие сте луди“. Никой в света на облачните услуги не правеше нещо толкова амбициозно, колкото ние с AWS”, разказва Кокрофт. Но в момента никой не се смее. В средата на 2015 г., след повече от пет години работа, Netflix затвори последния си голям център за данни. Анализаторите очакват Netflix да отечете около 6,78 млрд. долара приходи за 2015 г., което е с 5,5 млрд. долара повече спрямо предходната година. Компанията ще обяви финансовите си резултати на 19 януари. Кокрофт приписва голяма част на растежа на компанията на факта, че не харчи милиони за центрове за данни.

"Netflix има много различен бизнес модел“, като по-голямата част от приходите ѝ се инвестирани в лицензи за съдържание и създаване на филми. Тя харчи значително по-малко за IT услуги, коментира още той.

Intuit: “Не всичко е цветя и рози в началото“

Нещо забавно се случва през това време. Докато стартъпите, ползващи AWS се разрастват, включително Netflix, същото се случва и с Amazon. Все повече големи компании започват да използват AWS, за да се отърват от своите собствени центрове за данни. Много други ползват облачните услуги на компанията, за да затворят само част от центровете си за данни, като GE или Capital One.

Но за тези, които рано започват да ползват AWS нещата не са толкова лесни, тъй като услугите не са напълно адаптирани според нуждите им.

Intuit избира да използва на 100% AWS, защото благодарение на някои придобивания, се оказва с няколко малки центъра за данни, както и с две основни за своя главен бизнес.

Междувременно променя своя софтуер, така че да работи в облачното пространство и настоява програмистите ѝ също да работят в тази среда. Нещата започват да се случват по-бързо, когато не се налага да се чака заради претоварването на сървърите.

Когато Intuit започва работа с Amazon, AWS все още „не е готова за работа с компаниите“, включително не разполага със специална защита на данните, което е особено важно за фирмите, които предлагат финансови услуги като Intuit. Ето защо последната не може да извършва голяма част от операциите си. Въпреки това решава да опита AWS. Разработчиците на Intuit са шокирани колко бързо успяват да прехвърлят приложението на компанията на AWS сървърите. Нужни са по-малко от два месеца, а не очакваната половин година. В крайна сметка сървърите успяват да поемат целия обем от данни, което намалява наполовина работата на част от екипа на Intuit.

Добрите резултати карат компанията да заложи напълно на Amazon. Но се сблъсква с още предизвикателства, макар че с времето нещата се подобряват значително.

Последна актуализация: 09:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още