IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По какво си приличат Uber и ОПЕК?

Стратегията на приложението за споделено пътуване явно се харесва на политиците в Рияд: унищожи конкуренцията, намалявайки цените

17:30 | 07.08.16 г. 1
По какво си приличат Uber и ОПЕК?

Саудитска Арабия никак не харесва конкуренцията. Кралството от дълго време жъне големи печалби от членството си в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Наскоро страната реши, че досадните петролни шистови производители в САЩ трябва да бъдат убити с още поевтиняване на петрола, коментира Bloomberg Gadfly.

Сега саудитският инвестиционен фонд инвестира 3,5 млрд. долара в UberСтратегията на приложението за споделено пътуване явно се харесва на политиците в Рияд: унищожи конкуренцията, намалявайки цените.

Защо иначе Uber ще се нуждае от всички тези пари? След получаването на няколко гигантски финансирания Uber има над 11 млрд. долара в брой и конвертируем дълг. Но на теория Uber е бизнес без много активи. За разлика от Tesla, например, който се нуждае от заводи. Шофьорите на Uber управляват собствените си автомобили (дори ако компанията помага за финансирането на много от тях).

Притежаването на много пари обаче позволява на Uber да влага много средства в маркетинг и също толкова важно – да субсидира евтини тарифи и да завзема пазарен дял. Ценовата война в Китай струва на Uber над 1 млрд. долара на година, споделя компанията.

Разбира се, инвестиционният фонд на саудитския принц Алуалийд бин Талал инвестира още поне 100 млн. долара в Lyft – китайския конкурент на Uber. Затова правителството не може да бъде обвинено, че не споделя с други любовта си. Но все пак това са трохи в сравнение с подкрепата на Saudi Public Investment Fund към Uber.

Растящите приходи и загуби на Uber

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
По това, че и едните, и другите нямат нищо общо с България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още