IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на ерата на смартфоните?

След представянето на последния iPhone няма как да не си зададем въпроса дали не идва краят на една ера

16:05 | 10.09.16 г. 39
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Събитията в Apple често са сравнявани с религиозно поклонение. Фанатичните фенове следят внимателно как облеченият в тъмни дрехи шеф на компанията се движи по сцената – първо Стив Джобс, сега Тим Кук, докато представя лъскави нови iНеща пред екран с цветни слайдове, напомнящи стъклопис. Въпреки това възхитата от последното събитие на Apple на 7 септември не беше толкова силна, коментира The Economist.

Новият смартфон на компанията – iPhone 7, идва с по-добра камера, по-бърз чип и по-ярък дисплей, но иначе няма особени подобрения. Основната иновация е, че вече няма обикновен жак за слушалки, които сега ще трябва да се ползват чрез порта за зареждане или да бъдат безжични (за по-голямо „удобство“ Apple представи и нови безжични AirPods, които ще струват по 160 долара).

 

 

Тази липса на искра ще разочарова поклонниците, но новият iPhone добре капсулира настроението на пазара на смартфони. След почти десет буйни години, от представянето на първия iPhone в средата на 2007 г., както растежът, така и темпът на иновациите се забавя забележително много през последните месеци. Цените също се понижават. Някои хора започват да говорят за край на ерата на смартфоните, подобно на момента, в който времето на персоналните компютри изтече преди няколко години.

Световните продажби на смартфоните сега едва отбелязват ръст. Устройствата вече са достатъчно добри за нуждите на повечето потребители и темпът на навлизане на смартфоните в богатите страни е достигнало 90%. Но абсолютните цифри все още са забележителни. Около 1,46 млрд. устройства ще бъдат доставени през тази година, отчитат консултантите от IDC, а броят може би ще достигне 1,76 млрд. през 2020 г.

Подобни резултати правят смартфоните най-популярното електронно устройство досега. Вярно е, че продажбите на „носимите“ устройства, например умни часовници и фитнес гривни, нарастват. Те би трябвало да достигнат 14 млрд. долара през 2016 г., посочва консултантската компания CCS Insight. Но това е далеч по-малко от продажбите за 347 млрд. долара на смартфоните. Т.нар. „умни говорители“ като Echo на Amazon, които позволяват на потребителите да пускат музика, да включват светлини и, разбира се, да поръчват музика от гиганта в електронната търговия – и то само чрез гласови команди, ще бъдат доста популярни. Но е малко вероятно да се превърнат в нещо, което задължително трябва да имате. Устройствата за виртуална и добавена реалност все още не са готови да достигнат масовия потребител и може никога да не станат толкова удобни, че просто да влизат в джоба.

Ако смартфоните останат най-исканият продукт сред потребителите, как ще се развие пазарът? 

Хардуерните иновации ще бъдат по-постепенни, казва Бен Ууд от CCS Insight. Новите телефони ще имат по-добри екрани, по-бързи процесори и нови материали. Но друга област, която обещава бърз напредък, е изкуственият интелект. Ууд очаква компаниите да инвестират много, за да подобрят дигиталните си помощници, като Siri на Apple или Google Now, така че телефоните да станат наистина умни, комбинирайки данни от устройствата, за да улеснят, например, правенето на резервацията в ресторант само с няколко думи.

Нуждата от инвестиции ще засили консолидацията, смята Францииско Джеронимо от IDC. Вероятните кандидати, които ще контролират индустрията, са Apple, китайската Huawei и южнокорейската Samsung. Повечето други брандове ще изчезнат или ще обслужват малки ниши. Ще бъде неразумно да смятаме, както някои го правят, че водещите производители на смартфони са напът да останат в историята. Apple може дори да планира нещо чудотворно за годишнината на iPhone през следващата година. Или поне така се надяваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 7 години
Верно ли тва?Чекаой, да избълвам още малко "помия". Ерата на смартфоните свършва. Причини? Разказват играта на мозъка на човека. Малките екранчета пренапрегат очниа нерв и мозъкъ. Тез, ползващите ги ше ослепеят и ше се ошашават много по-бързо от нас, дет почнахме на екрани, екрани със защита и накрая7 гоуеми елсиди екрани. Още ги харесвам. Кат по цел ден се смартфонясваш = като привържеш ена крава със синджир в силоза. може само да яде и край. С нищо друго не може да се разнообрази, мисли за свобода и бегство изобщо не я спохождат. чака си заколението кат избавление. Ти, лично как се развиваш физически. Подсказка - фитнесът не е опциа. И ДА ТИ КАЖЕМ НАКРАЯ. ЕРАТА НА СМАРТФОНИТЕ СВЪРШИ. ШЕ ИЗТЪРБУШАТ ДЕ ЩО НАБАРАТ МОЗЪЦИ НА ПОЛЗВАЩИТЕ ГИ. Нещо кат хероина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
Begam Byrzo
преди 7 години
А дядо ми от по-долните коментари, като е толкова вездесъщ и си обича Нокията от 2001 година и като не му вършат работа подобни умни телефони, може да не се чувства длъжен да си дава мнението, за неща, които му се струват излишни. Чиста загуба на време си е, да бълваш само помия. Както и мозъчното развитие не пречи на физическото. Винаги може да се съчетават двете неща и не виждам аргументи едното да изключва другото, Останалото си е чист мързел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 1
Begam Byrzo
преди 7 години
Примера с камерата - Apple развиват камерата от преди 3 години, докато не се убедят, че са достигнали капацитета и е време да вдигнат нивото. Не можеш да правиш същите снимки с телефона, както с DSLR камера неоспорим факт. Но говорим за смартфон камера, която е постоянно в джоба ти, не за обектив, за който ти трябва раница. Абсолютен nonsense, като се изцепи някой да сравнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
Begam Byrzo
преди 7 години
И защото в статията се говори основно за Apple те ще останат да водят хорото, поради простата причина, че са вманиачени в детайлите. Когато въвеждат нещо го правят със замах изпипват нещата и искат да са сигурни, че всичко работи, както се иска да работи и грешките са сведени до минимум. Не слагат 16 мегапиксела камера, само за да я има. Подобни изцепки колкото искате РАМ памет, 8-ядрени процесори, 23-мегапикселови камери, на баба ми ФЪрчилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Begam Byrzo
преди 7 години
Второ, за да дойде краят на една ера в технологичния свят, това обикновено означава, че дадена технология е намерила своят заместител. Настолните компютри бяха изместени от лаптопите. Лаптопите от своя страна бяха изместени частично от таблетите и смартфоните (говорим за повечето ежедневни занимания, не за работа). Кажете, в момента една технология, която да е способна да измести последните, че аз не се сещам. Wearables, са по-скоро допълнения. Някак си хората не ги приеха така в ежедневието си както смартфоните. Точно заради самото узряване на смартфона като технология, иновациите вече не са толкова гръмки и става все по-трудно да се въвеждат нови дизайн и функция. Поради тая причина наблюдаваме повече еволюция отколкото революция през последните 3-4 години в двата големи лагера от Калифорния и техните партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
Begam Byrzo
преди 7 години
Идва ли краят на ерата на смартфоните?Някой ако си мисли подобна глупост е в сериозна заблуда. Дори ми се струва смехотворно да пуснеш подобна статия в сайт със сериозни претенции като Инвестор, но да допуснем, че фокуса не е върху технологиите. Както и да е... ... та по темата. Краят на смартфоните се отлага поне за следващите 5-10 години. Това, че продажбите спадат не е задължително, да се правят подобни смели и бих казал безумни прогнози. Защо - спадът в продажбите се дължи по-скоро не на загуба на интерес , а в това, че след първия айфон през 2007, който безспорно поведе индустрията смартфоните, като устройства вече достатъчно узряха. Софтуерът и хардуерът прогресираха до нива, които вече са достатъчно добри за повечето хора. Има много добри предложения и в средния клас устройства и на приемливи цени, които биха вършили достатъчно добра работа. От там, както вече някой преди мен каза хората са склонни по-рядко да си сменят устройствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
Компании като Apple, Facebook и Samsung, обраха така да се каже узрелите плодове, които бяха най-ниско и най-лесни за прибиране. Технологиите напреднаха достатъчно и вече процесорите са бързи и хората са склонни по рядко да си сменят телефоните, с една карта за 200 ГБ това е допълнителен стимул да не сменяш телефон поне за 5-6 години. Същото както и при компютрите (освен ако не си геймър или искаш VR).Бъдещето принадлежи на компании като Planetary Resources и Deep Space Industries. Там тепърва се прокрадват наченки на оценка на бизнес риска. Нещо, което беше немислимо преди 10г. Това беше зона запазена само за NASA и други държавни агенции и запалените science fiction фенове.Историята се повтаря. Същото е било и при Великите географски открития поръчани първоначално от държавата. Щом бизнес рисковете стават оценими идват и компаниите. Защото компаниите имат бизнес хоризонт максимум 1-2 десетилетия и акционерите искат бърза възвръщаемост и ясна оценка на риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 7 години
C2-ката е 60 кинта нов . При мен един такъв живее между 3 и 6 месеца :) после идва следващият . Ненадминато съотношение цена/качество - поне за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
stoynov_koko
преди 7 години
Това за интернета в телефона е вярно само на 100% , но когато си на път , и то със много прикачвания по разни летища , и навсякъде вадиш и прибираш таблета или компютъра , друго си е да си с едно такова малко телефонче в джобчето , но до тук. А LG - то е скапак , и нет и с бутони ...... .Та затова го харесах и си говзх ( пък и ползвах преференциална цена )Но по принцип съм фен на Nokia.aldy в коментара ( 28 ) си също е прав само на 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Даже след цели 7 години от излизането си, 6700 и в момента "държи цена" ... 350 лв е на пазара ... метала си е метал!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още