IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на ерата на смартфоните?

След представянето на последния iPhone няма как да не си зададем въпроса дали не идва краят на една ера

16:05 | 10.09.16 г. 39
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Събитията в Apple често са сравнявани с религиозно поклонение. Фанатичните фенове следят внимателно как облеченият в тъмни дрехи шеф на компанията се движи по сцената – първо Стив Джобс, сега Тим Кук, докато представя лъскави нови iНеща пред екран с цветни слайдове, напомнящи стъклопис. Въпреки това възхитата от последното събитие на Apple на 7 септември не беше толкова силна, коментира The Economist.

Новият смартфон на компанията – iPhone 7, идва с по-добра камера, по-бърз чип и по-ярък дисплей, но иначе няма особени подобрения. Основната иновация е, че вече няма обикновен жак за слушалки, които сега ще трябва да се ползват чрез порта за зареждане или да бъдат безжични (за по-голямо „удобство“ Apple представи и нови безжични AirPods, които ще струват по 160 долара).

 

 

Тази липса на искра ще разочарова поклонниците, но новият iPhone добре капсулира настроението на пазара на смартфони. След почти десет буйни години, от представянето на първия iPhone в средата на 2007 г., както растежът, така и темпът на иновациите се забавя забележително много през последните месеци. Цените също се понижават. Някои хора започват да говорят за край на ерата на смартфоните, подобно на момента, в който времето на персоналните компютри изтече преди няколко години.

Световните продажби на смартфоните сега едва отбелязват ръст. Устройствата вече са достатъчно добри за нуждите на повечето потребители и темпът на навлизане на смартфоните в богатите страни е достигнало 90%. Но абсолютните цифри все още са забележителни. Около 1,46 млрд. устройства ще бъдат доставени през тази година, отчитат консултантите от IDC, а броят може би ще достигне 1,76 млрд. през 2020 г.

Подобни резултати правят смартфоните най-популярното електронно устройство досега. Вярно е, че продажбите на „носимите“ устройства, например умни часовници и фитнес гривни, нарастват. Те би трябвало да достигнат 14 млрд. долара през 2016 г., посочва консултантската компания CCS Insight. Но това е далеч по-малко от продажбите за 347 млрд. долара на смартфоните. Т.нар. „умни говорители“ като Echo на Amazon, които позволяват на потребителите да пускат музика, да включват светлини и, разбира се, да поръчват музика от гиганта в електронната търговия – и то само чрез гласови команди, ще бъдат доста популярни. Но е малко вероятно да се превърнат в нещо, което задължително трябва да имате. Устройствата за виртуална и добавена реалност все още не са готови да достигнат масовия потребител и може никога да не станат толкова удобни, че просто да влизат в джоба.

Ако смартфоните останат най-исканият продукт сред потребителите, как ще се развие пазарът? 

Хардуерните иновации ще бъдат по-постепенни, казва Бен Ууд от CCS Insight. Новите телефони ще имат по-добри екрани, по-бързи процесори и нови материали. Но друга област, която обещава бърз напредък, е изкуственият интелект. Ууд очаква компаниите да инвестират много, за да подобрят дигиталните си помощници, като Siri на Apple или Google Now, така че телефоните да станат наистина умни, комбинирайки данни от устройствата, за да улеснят, например, правенето на резервацията в ресторант само с няколко думи.

Нуждата от инвестиции ще засили консолидацията, смята Францииско Джеронимо от IDC. Вероятните кандидати, които ще контролират индустрията, са Apple, китайската Huawei и южнокорейската Samsung. Повечето други брандове ще изчезнат или ще обслужват малки ниши. Ще бъде неразумно да смятаме, както някои го правят, че водещите производители на смартфони са напът да останат в историята. Apple може дори да планира нещо чудотворно за годишнината на iPhone през следващата година. Или поне така се надяваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Пропусна едно от най-слабите звена - батерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 18
Ironhorse
преди 7 години
Със споделеното мнение, потвърждаваш, че робофилите сте замръзнали къде 1917 година. Това, което са нямали прабаба ми или баба ми, съответно дядовците, въобще не ми докарва скруполи.Разумът се развива, само чугунените тикви от Северна Азия си искат Аврора и 1917.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
Да не говорим, че има вече устройства, които се вклчват да засичат пулс и кръвно налягане, и ако отбележат критични стойности, автоматично изпращат сигнал до спешен център с ГПС координати.---То щото дедо ти все с джи-пи-ес е викал бърза помощ, та затуй избута до 90 години, нали ?! :))) А *** питам - шА има ли опция да ми съобщава - кога трябва да ходя по малка и голяма нужда ... или това е опция само за най-скъпите модели ?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 10
SS-23
преди 7 години
Колкото си по-мобилен и можеш да реагираш бързо, толкова си по конкурентен---:))) Само така моето момче - бързай, конкурирай сЪ, мачкай другия, доказвай колко тий голяма... писалката :)) ... тъй та иска "чичкото с бяла якичка" ... върти до безкрай колелото, малко хамстерче, тичай все по-бързо по "беговата пътечка"... консумирай, харчи, дърпай кредити ... всеки твой "напън напред" е "метален звън" в ушите на "чичкото" ... докато не грохнеш, съревновайки се с Машината, която скоро ще те измести изцяло... :)))Добре те е формирала Матричката - по свой образ и подобие! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 17
Ironhorse
преди 7 години
Едва ли идва края на самртфоните ...По-скоро липсват нови функции, но знае ли се.Вече има план от университети, да заплащат малки суми на хора включили си определени сензори на телефоните + ГПС.Това ще е неизчерпаем източник на информация в реално време.Даваха пример за температурата.Сегашните станции не могат плътно да покриват територии, но ако ползватели на смартфони се включат, то прогнозирането на времето ще бъде като детска игра.Да не говорим, че има вече устройства, които се вклчват да засичат пулс и кръвно налягане, и ако отбележат критични стойности, автоматично изпращат сигнал до спешен център с ГПС координати.Смартфоните тепърва ще придобиват нови фумции.Що се отнася до мнението на СС-23 ...То отразява отношението на робофилите към напредъка в живота. От 1917 не са мръднали и на йота. Политически убийства, врагове, майката родина те зове, само се сменя името на поредния сатрап. Сега е Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Следва развитие на софтуера и защитите така, че смартфоните да станат лаптоп, десктоп, таблет, дистанционно и телефон в едно. Може да се съчетаят с гъвкавите дисплеи, ssd-дискове и други нови неща. Едно е сигурно - безжичните технологии и кибер-сигурността остават с голям потенциал за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Ако смартфона премине в категорията на обикновените вещи , заедно с картофобелачката , цаната му стане 1/4 от сегашната - технологичните гиганти ще трябва да хлопнат кепенци - просто вече няма да е модерно да вадиш смартфон за келешлък . А когато всичко се наводни и започнат да ги продават на камари по битаците ще ги питам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 13
Hustle like a pro
преди 7 години
OMG, доста погрешно мислене. Нека да ти кажа за какво се използва Smart Phone.Е-мейл - личен и корпоративен, календар - личен и корпоративен, само помисли колко ще е по трудно да отиваш от конферетната зала до компютъра ти за да провериш е-майла който чакаш. Напомняния, прогноза за времето. Това че технологичния пазар е балон е най-глупавото нещо което съм чул. Колкото си по-мобилен и можеш да реагираш бързо, толкова си по конкурентен.А какво имаш ако нямаш Smart Phone - имаш Dumb Phone :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 25
SS-23
преди 7 години
Идва ли краят на ерата на смартфоните?---Още преди 3 години казах, че технологичният сектор е най-големият балон, по-голям и от ипотечният. Нивото на развитие на "високите технологии" е с поне едно 40- 50 г по-напред, от естественото развитие на човека, и неговите реални житейско-практически нужди. Това кредитно-форсирано хиперболично развитие на технологиите, няма как в един момент просто да не идва "в повече". Знаеш ли за какво практически се ползват 90% от смартфоните? За "плюнчене на пръста и прелистване на сураттефтера" ... и нищо повече, извън нормалните функции за един телефон - обаждане и смс. Е как няма да гръмне и тоя балон, при положение, че практически - 90% от функциите на тия "умни" телефони - не са нужни никому!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още