IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на ерата на смартфоните?

След представянето на последния iPhone няма как да не си зададем въпроса дали не идва краят на една ера

16:05 | 10.09.16 г. 39
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Събитията в Apple често са сравнявани с религиозно поклонение. Фанатичните фенове следят внимателно как облеченият в тъмни дрехи шеф на компанията се движи по сцената – първо Стив Джобс, сега Тим Кук, докато представя лъскави нови iНеща пред екран с цветни слайдове, напомнящи стъклопис. Въпреки това възхитата от последното събитие на Apple на 7 септември не беше толкова силна, коментира The Economist.

Новият смартфон на компанията – iPhone 7, идва с по-добра камера, по-бърз чип и по-ярък дисплей, но иначе няма особени подобрения. Основната иновация е, че вече няма обикновен жак за слушалки, които сега ще трябва да се ползват чрез порта за зареждане или да бъдат безжични (за по-голямо „удобство“ Apple представи и нови безжични AirPods, които ще струват по 160 долара).

 

 

Тази липса на искра ще разочарова поклонниците, но новият iPhone добре капсулира настроението на пазара на смартфони. След почти десет буйни години, от представянето на първия iPhone в средата на 2007 г., както растежът, така и темпът на иновациите се забавя забележително много през последните месеци. Цените също се понижават. Някои хора започват да говорят за край на ерата на смартфоните, подобно на момента, в който времето на персоналните компютри изтече преди няколко години.

Световните продажби на смартфоните сега едва отбелязват ръст. Устройствата вече са достатъчно добри за нуждите на повечето потребители и темпът на навлизане на смартфоните в богатите страни е достигнало 90%. Но абсолютните цифри все още са забележителни. Около 1,46 млрд. устройства ще бъдат доставени през тази година, отчитат консултантите от IDC, а броят може би ще достигне 1,76 млрд. през 2020 г.

Подобни резултати правят смартфоните най-популярното електронно устройство досега. Вярно е, че продажбите на „носимите“ устройства, например умни часовници и фитнес гривни, нарастват. Те би трябвало да достигнат 14 млрд. долара през 2016 г., посочва консултантската компания CCS Insight. Но това е далеч по-малко от продажбите за 347 млрд. долара на смартфоните. Т.нар. „умни говорители“ като Echo на Amazon, които позволяват на потребителите да пускат музика, да включват светлини и, разбира се, да поръчват музика от гиганта в електронната търговия – и то само чрез гласови команди, ще бъдат доста популярни. Но е малко вероятно да се превърнат в нещо, което задължително трябва да имате. Устройствата за виртуална и добавена реалност все още не са готови да достигнат масовия потребител и може никога да не станат толкова удобни, че просто да влизат в джоба.

Ако смартфоните останат най-исканият продукт сред потребителите, как ще се развие пазарът? 

Хардуерните иновации ще бъдат по-постепенни, казва Бен Ууд от CCS Insight. Новите телефони ще имат по-добри екрани, по-бързи процесори и нови материали. Но друга област, която обещава бърз напредък, е изкуственият интелект. Ууд очаква компаниите да инвестират много, за да подобрят дигиталните си помощници, като Siri на Apple или Google Now, така че телефоните да станат наистина умни, комбинирайки данни от устройствата, за да улеснят, например, правенето на резервацията в ресторант само с няколко думи.

Нуждата от инвестиции ще засили консолидацията, смята Францииско Джеронимо от IDC. Вероятните кандидати, които ще контролират индустрията, са Apple, китайската Huawei и южнокорейската Samsung. Повечето други брандове ще изчезнат или ще обслужват малки ниши. Ще бъде неразумно да смятаме, както някои го правят, че водещите производители на смартфони са напът да останат в историята. Apple може дори да планира нещо чудотворно за годишнината на iPhone през следващата година. Или поне така се надяваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 7 години
хахахаха , живеем във време в което прогнозите на база екстраполация са смешни и нелепи , но видиш ли всите се напъвате да давате прогнози . *** мили, света в момента света разполага с такава изчислителна мощ с каквато не е разполагал НИКОГА в цялата си история - та на ква база си правите прогнозите бря ? п.п. В статийката се говори по скоро за бъдещето на нахапаната ябълка отколкото за бъдещето на смартфоните . Да идва края на iPhone като основен източник на доходи за градинарите , но много отдавна бъдещето на смартфоните не се отъждествява с бъдещето на Apple
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
aldy
преди 7 години
На баба ти фърчилото. Войната от доста време е започнала, ама *** *** така и не се усещат. дали ще ни бабароса и нас е въпрос на Тикви и Кратуни. Както се стараят, като нищо ще отнесем дървото.Държава, управлявана от престъпници, винаги завършва зле. Поне за народа й. де да можеше да го схванеш със схванатата ти шапка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 4
pepince
преди 7 години
Стига с тези войни, време е за МИР, не подстрекавайте, наказуемо е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Идва ли краят на ерата на смартфоните?---и като се разраничим от глупостите писани в коментарите по-долу, можем да напишем истинското заключени:Идва ли краят на ерата на Apple като иноватор?Отговора е да. СМартфоните ще ги има и ще се развиват, вярно по-бавно, но така и ще е по-добре. Реално сега има доста "иновации" в тях, които се ползват от много малко потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 14
aldy
преди 7 години
Тази зависимост от някаква джаджа за повечето тъпоъгълници е нещо мнооо добро. Щото и без това между ушите я има, я няма нещо.Наскоро стана една история с американски военни, които успяха да се объркат в Германия и да не могат да се ориентират по карта като нормални военни. Достатъчно е да им заглушат GPS, както рашаните вече го правят понякога и стават напълно неадекватни. (Ракетите им също). Те не знаят как да се ориентират на местност по карта и с компас.Това като пример.Явно една хубава по-ячка война ще понамести нещата на полагаемото им се място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 0
kev
преди 7 години
Е к'во ти пречат умните телефони!? Нека си ги има, и който има нужда и са му полезни да ги ползва, те не са задължителни все пак! А сексът, особено желаният и качествен, и готините пържените филийки пак може да си останат неразделна част от битието ни, нали така? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 3
scott
преди 7 години
още по-гадно! продава ви същата илюзия на завишени, безбожни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 18
Ironhorse
преди 7 години
Бъркаш мноого момко ...Комунизма пак се обещава от Путин и ОПГ-то БСП.Никоя технологична компания не обещава нищо безплатно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
Разумът се развива, само чугунените тикви от Северна Азия си искат Аврора и 1917.----вЕрно е ... развива съ "разума" до там, че скоро и безконтактен секс ша правите , като "умния" телефон ша ти казва - кога в кой ден, час и минута - имат най-голяма подвижност ония ... "с камшичетата"... :)))) а в същото време - няма да знаеш - как да си опържиш две филии ... но пък "умния" ша знае ...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 3
scott
преди 7 години
гоуем смех....да ти кажем: у момента технологичниа сектор ви обещава и показва светлото комунистическо бъдеще. И понеже на нас ни го обещаваха и показваха мнооого по-дълго време, отколкото на Вас: можеме да разпознаеме фалша и лъжата, че и измамата. Вервай си на "технологичното" бъдеще. Да ти кажем - младите вече са състарени от навиците си. и никва технологиа нема да ги спаси да мрът като мухи и млади. точно, щот верват в мозъчното развитие и пренебрегват телесното такова.....Ше ми стане кеф, гат поколението отдолу го осъзнае. Обаче, капана вече ше е щракнал и ше са им захапали некои части, да им прават вивисекция. нема хък, нема мък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още