IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ябълка" за трилиони

Много от еднорозите в Силициевата долина сякаш изхвърлят парите си в доменна пещ. Apple обаче тъпче собствените си пари в каси

15:45 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всеки, който говори с тези експерти, ще чуе, че Apple не е представил революционен продукт на пазара от iPad насам. Че главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук не е толкова харизматичен гений като Стив Джобс. Че компанията е твърде зависима от производствените обекти в Китай и следователно ще бъде силно засегната от наказателните мита на американския президент Доналд Тръмп. И че компанията прекалено късно влезе в бъдещите златни полета на цифровите технологии, като облачните услуги.

Те винаги търсят еднорози в Силициевата долина. Така се наричат компаниите, които се оценяват на над един милиард долара и са толкова редки, че символът им е само едно митично същество. Те се празнуват шумно, защото техните шефове са най-малко толкова харизматични, колкото спринтьорът Юсейн Болт. Да вземем за пример социалната мрежа Snapchat, чиято компания майка Snap стана публична преди 18 месеца и в момента се оценява на 17 милиарда долара. Общата загуба от първичното публично предлагане според тримесечните данни: 3,84 млрд. долара.

Или частната компания за споделени пътувания Uber, която в частен кръг на финансиране през май бе оценена на 62 милиарда долара. Загубата през 2017 г.: 4,5 млрд. долара. Загуба за първото тримесечие на 2018: 601 милиона долара.

Или производителят на електрически автомобили Tesla, който отчете в четвъртък рекордна загуба от 717,5 млн. долара. Независимо от това цената на акциите скочи с повече от 16%, тъй като компанията не отправи толкова мрачни прогнози (това би трябвало да е последната загуба за момента), а изпълнителният директор Илон Мъск, за разнообразие, се държа пред инвеститорите като шеф на компания, а не като разглезен тийнейджър. Tesla вече е на стойност 60 млрд. долара.

Много от еднорозите в Силициевата долина сякаш изхвърлят парите си в доменна пещ. Apple обаче тъпче собствените си пари в каси - или ги инвестира в себе си. Групата е изкупила обратно през последните две тримесечия собствени акции на стойност 43,5 милиарда долара. Тя може да стори това, защото все още се оценява относително ниско спрямо продажбите, т.нар. съотношението на печалбата към цената (Price Earnings Ratio) е 17,5 пъти. При Alphabet тя е 32,96 пъти, при Facebook – 26,69, а при Netflix – 142,05. При Amazon: 161,43 пъти.

New York Times, например, завършва анализа си по повод новия борсов рекорд с поясненията, че групата отново се нуждае от революционен продукт, че вероятният търговски спор между Съединените щати и Китай ще представлява сериозен проблем за Apple, а при развитието на автономен автомобил компанията ще се сблъска с огромни препятствия. Статията завършва с въпроса на експерта Тим Баджарин: „Ще успее ли Apple да продължи да прави иновации?".

На човек му иде да каже на този и на много други експерти: „В крайна сметка важни са числата, а Apple предоставя добри данни от години. Тим Кук не е харизматичен говорител като Юсеин Болт, а по-скоро прилича на срамежливия плувец и олимпийски рекордьор Майкъл Фелпс".

Кук просто не иска да изглежда твърде голям, твърде силен, прекалено гигантски, така че по повод на фантастичните тримесечните данни той простичко заяви: „Знам, че от математическа гледна точка изглежда различно, но аз все още считам Apple за малка компания"... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още