IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon, Alphabet, Apple: САЩ са световен шампион по R&D

Американските компании притежават 60% от всички световни патенти в областта на изкуствения интелект

08:19 | 18.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да напредне с електромобилността и автономните коли, бившият главен финансов директор на Daimler Бодо Юбер задели 16,5 милиарда евро за научни изследвания, развойна дейност и инвестиции, което е почти десет процента от годишните приходи.

Доставчикът Continental обаче завиши най-силно бюджета си за изследвания: с 38% до 4,3 млрд. евро през изминалата финансова година. Изследванията си компанията провежда на 82 места по света, като само в Хановер-Щьокен почти 1500 служители работят над анализа на близо 10 000 различни гуми. Съществуват също системи за превозни средства с машинно обучение и изследователски мрежи за изкуствен интелект, като например с университета в Оксфорд.

Автомобилната индустрия на Европа не може да си позволи да се отклонява от международните сравнения по отношение на развойната дейност.  Напротив, производителите и доставчиците са инвестирали средно 5,4% от продажбите си в научноизследователската дейност през последната финансова година.

В световен мащаб делът е 4,2%, в САЩ - едва 3,4%. Усилията също се увеличават: в Германия автомобилната индустрия увеличава разходите си за изследвания с десет процента, а в световен мащаб ръстът е от седем процента.

„Автомобилната индустрия показва, че европейските компании в никакъв случай не спестяват разходите си за иновации", казва Крон. „Единственият въпрос е дали това е достатъчно, за да може да се противопоставят на нарастващата пазарна мощ на дигиталните гиганти на САЩ“.

Съмненията са оправдани. Печалбите и маржовете на големите американски технологични компании са в пъти по-високи от тези на германските автомобилни компании. Apple, Alphabet и Microsoft отчетоха нетна печалба от 95 млрд. долара през изминалата фискална година. Тенденцията за 2019 г. е възходяща. За сравение - 26 милиарда евро е общата печалба на BMW, Daimler и VW - тенденцията за 2019 г. е низходяща.

Докато американските дигитални компании могат лесно да си позволят високите разходи за иновации, тези разходи оказват осезаемо влияние върху финансовите отчети на германските автомобилни компании.

Високите усилия на автомобилната индустрия оказват влияние върху икономиката като цяло: те допринасят решително към наложената от Германия стара цел за изследователската дейност, според която държавата и индустриите трябва да изразходват поне три процента от икономическата продукция за научни изследвания.

През 2017 г. (все още не съществуват по-нови данни), става дума за почти 100 милиарда евро, което съответства на дял от малко под 3,1 процента от брутния вътрешен продукт, става ясно от изчисленията на Stifterverband der Deutschen Wissenschaft. Автопроизводителите и многобройните поддоставчици генерират 40 милиарда евро от сумата - 59 процента от целия частен сектор.

Степента, с която Европа и най-голямата ѝ икономика, Германия, изостават, е особено видима при водещите компании. Например петте най-интензивни по отношение на R&D  компании в Европа са похарчили 43 млрд. евро за изследвания през изминалата финансова година. При Топ 5 на САЩ става дума за 79 милиарда долара, а наред с Amazon и Alphabet, тук има три други технологични компании - Microsoft, Apple и Intel.

В Китай доминира производителят на смартфони и мрежовото оборудване Huawei. В рамките на десет години бюджетът мусе е увеличил десетократно до 13 милиарда евро. За сравнение, най-големият европейски софтуерен гигант SAP увеличава разходите си за научни изследвания през миналата година с 8% - до 3,6 млрд. евро.

Huawei принадлежи своите 180 000 служители и е държавна компания. В световен мащаб няма нито една друга компания, която не е на борсата, която да инвестира толкова много в иновациите, като Huawei. Изследванията са съсредоточени главно върху паметите за данни и приложенията с изкуствен интелект - често в сътрудничество: в Германия, например, с техническите университети в Мюнхен и Карлсруе, института Фраунхофер и университета RWTH в Аахен.

Откакто американският президент Доналд Тръмп определи китайския производител за заплаха за националната сигурност и го включи в черния списък, Huawei засилва усилията си в областта на изследванията. Сега целта е да се сложи край на зависимостта на Китай от американските производители на чипове.

На следващите места в Китай се подреждат интернет компанията Tencent и онлайн търговецът Alibaba, всеки от които похарчи почти три милиарда евро през изминалата финансова година за научноизследователска и развойна дейност.

Съдейки по това, САЩ са далеч напред. Amazon инвестира осем пъти повече в научноизследователската дейност от своя конкурент Alibaba. Биотехнологичните гиганти, като Celgene и Abbvie, харчат една трета от продажбите си за изследвания на нови лекарства и терапии. Вярно е, че много изследвания не гарантират пазарен успех, но поне са предпоставка за това - а тук готовността в САЩ е много по-висока.

Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
След ВСВ мозъците от Германия, отидоха в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Разходите на Амазон не са за развойна дейност и иновации, а за създаване на съдържание, повечето сериозни анализатори на R&D дори не ги включват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още