IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon, Alphabet, Apple: САЩ са световен шампион по R&D

Американските компании притежават 60% от всички световни патенти в областта на изкуствения интелект

08:19 | 18.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Например, Amazon харчи голяма част от парите за изследванията си в разработването на облачната си услуга AWS, гласовия асистент Alexa и проекта за магазини без каси. В момента Amazon е обявила 290 свободни работни места в своите отдели за R&D, най-вече в Пало Алто, Кеймбридж, Масачузетс, Ню Йорк и Сиатъл, но също и в Берлин.

С Calico, Deepmind, Loon, Sidewalk, Wing и секретното подразделение X американската корпорация Alphabet вече има повече от дузина филиали в портфолиото си, които гледат на развойната дейност като на основна мисия. Акцентът е върху биотехнологиите, генното инженерство, изкуствения интелект, оптичните мрежи, управлението на трафика и дроновете. Всичко се плаща от милиардите долари печалба на търсачката Google.

Превъзходството на Америка се отразява най-вече в изобретателността на най-голямата индустрия на бъдещето: Според изследване на швейцарския икономически институт Econ Sight американските компании притежават 60% от всички световни патенти в областта на изкуствения интелект. Не става въпрос за масата на патентите - Китай е на първо място в много области – а за тяхната стойност. 

Наред с други неща, тя може да бъде измерена по отношение на броя на страните, в които са подадени патенти (с високи разходи) и колко често се пише научно за тях. Що се отнася до качеството, Microsoft се нарежда на първо място с повече от 1000 патента за изкуствен интелект от световна класа, следвана от Alphabet с над 900 и Intel с 400 патента. Европа изостава: само три компании влизат в топ 50 по отношение на световните патенти: наред с холандския конгломерат Philips и швейцарския фармацевтичен производител Roche тук е и Siemens – единствената германска компания

„В много индустрии има надпревара за състезанията по иновации и технологично лидерство", отбелязва Крон. Германските компании също са изправени пред това състезание. Например Siemens и част от неговите 40 000 изследователи и разработчици по света работят в тясно сътрудничество с подразделенията на Microsoft и AWS – поделението за облачен бизнес на Amazon. Американците строят центровете за данни и съхраняват данните - Siemens допринася за познанието за индустрията и дава достъпа до клиентите.

Изследванията са насочени към автономна роботика, изкуствен интелект, киберсигурност, свързана мобилност, високоскоростни мрежи за възобновяема енергия и интелигентни фабрики, които съчетават хардуер и софтуер. Фактът, че и двете компании си сътрудничат, но са също и конкуренти, е просто част от бизнеса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
След ВСВ мозъците от Германия, отидоха в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Разходите на Амазон не са за развойна дейност и иновации, а за създаване на съдържание, повечето сериозни анализатори на R&D дори не ги включват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още