IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкушението да се облагат едностранно някои от най-богатите компании в света

Натискът върху задлъжнелите правителства да изтискат повече приходи от корпоративния сектор се увеличава

10:30 | 31.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В нова фаза от инициативата си за борба с избягването на данъци ОИСР предложи мултинационалните печалби да бъдат облагани с минимална данъчна ставка. Това би намалило стимула за компаниите да се опитват да прехвърлят печалбите си и би установило долна граница в данъчната конкуренция между юрисдикциите. Успоредно с това ЕС изготви своя собствена директива за избягване на данъчно облагане, която изисква държавите членки да прилагат общ набор от правила за справяне с избягването.

Сега Глобалната инициатива за отчитане, нестопанска организация, определяща стандартите за устойчивост, се стреми да повиши прозрачността в тази област. Чрез нов стандарт тя призовава за по-добро разкриване на корпоративната данъчна стратегия, обяснение на причините, поради които корпоративният данъчен разход е под законово установените ставки, както и отчитане по държави на бизнес дейности, приходи, печалби и данъци.

В рамките на публична консултация големият бизнес възропта спрямо последния ход на ОИСР. Други пък се притесняват, че работата на организацията не отива достатъчно далеч. Икономистът Джоузеф Стиглиц, носител на Нобеловата награда за икономика през 2001 г., описа инициативата BEPS като предлагаща „само кръпки на фундаментално сбъркано и непоправимо статукво“.

Политическият натиск, произтичащ от общественото недоволство от ниските данъчни разходи на мултинационалните компании е такъв, че много страни прибягват до едностранни мерки срещу големите американски технологични концерни. Франция е в челото на това движение с налог, известен като „данъка GAFA”, акроним от Google, Apple, Facebook и Amazon. Междувременно Великобритания, Канада, Италия, Австрия и Австралия, сред развитите страни, също предлагат свои дигитални данъци, докато Германия и Испания се говори, че обмислят подобни действия.

Това обаче отвори нов фронт в глобалната търговска война, като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплашва да наложи 100%-ни мита за френски износ на стойност 2,4 млрд. долара, включително сирена, шампанско и луксозни стоки. Белият дом също обмисля ответни мерки срещу други страни, които се опитват да повишат данъците за американските технологични фирми.

Сега всички погледи са вперени в Обединеното кралство, където консервативното правителство с наскоро спечелено мнозинство има подробни планове за налог от 2 на сто върху приходите на компании с голямо цифрово присъствие. Ако данъкът бъде приет, почти сигурно други държави ще последват примера. По този начин балансът между мултинационалния и едностранния подходи за ограничаване избягването на данъци може би се накланя към втория.

Ясното е, че натискът върху задлъжнелите правителства да изстискат повече приходи от корпоративния сектор се увеличава. Както твърди проф. Стиглиц, „светът е изправен пред множество кризи - в това число изменението на климата, неравенството, забавянето на растежа и разпадащата се инфраструктура - никоя от които не може да бъде разрешена без правителства с достатъчно ресурси“. Макар че политиците внимателно ще претеглят потенциалната цена на ответните мерки на САЩ, трудно ще се устои на изкушението да се атакуват едностранно някои от най-богатите компании в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Напълно коректно е правителствата да събират данъци от големите. Те трябва да имат ресурси за да поддържат стандарта на живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още