IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните инструменти могат да подкрепят демокрацията

Децентрализираните технологии позволяват обществения принос към широк спектър от сложни въпроси

13:48 | 11.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Същото изглежда е вярно и в редица други страни, включително Израел, където лидерът на Зелените и бивш активист на движението „Окупирай” Став Шафир пренасочи технологична експертиза, за да разработи приложение за анализ на данни по поръчка, което й позволи да направи прозрачни преди това неясните данни на финансовото министерство. Сега тя оглавява група за прозрачност към ОИСР, целяща да научи други политици как да правят същото.

Част от силата на децентрализираните технологии е, че те позволяват публичния принос към широк спектър от сложни въпроси, какъвто би бил невъзможен в аналоговата ера. Помислете за „квадратично гласуване“, концепция, популяризирана от икономиста Глен Уейл, съавтор на „Радикални пазари: Използване на капитализма и демокрацията за справедливо общество“. Уейл е основателят на движението RadicalxChange, което цели да даде възможност за по-голямо демократично участие. За разлика от бинарното гласуване с „да“ или „не“ за или против нещо, квадратичното гласуване позволява на голяма група от хора да използват цифрова платформа, за да изразят силата на своето желание по различни въпроси.

Тази технология, например, беше използвана от Крис Хансън, когато оглавяваше бюджетната комисия към Камарата на представителите в щата Колорадо, за да помогне на партията си бързо да разпредели бюджет от 40 млн. долара сред повече от 100 предложения.

"Сега стигаме до положителен отговор много по-бързо", казва Хансън, който вече е щатски сенатор и планира да използва системата в бюджета на сената. Канадските консерватори обмислят да използват квадратични техники, за да разпределят публично финансиране за медиите. Квадратичното гласуване също се използва от много национални, провинциални и местни правителства, за да се установят обществените приоритети по спорни въпроси - като правото на оръжие в Япония.

То започва да се справя с един от основните проблеми в демократичната политика днес - липсата на средна основа. Един от най-неблагоприятните странични продукти на възхода на големите технологични платформи е нарастващата политическа поляризация чрез усилване на екстремните възгледи. Това се поддържа от целенасочен рекламен бизнес модел, който дава на потребителите все повече от най-сензационното (и посещаемо) съдържание, което от своя страна ни тласка все по-дълбоко в собствени познавателни балони.

И въпреки това, макар да изглеждаме по-раздвоени от всякога, много хора от двете страни на политическия спектър са загрижени за една и съща шепа проблеми - образование, здравеопазване, пенсии и т.н. Излекуването на разривите ще изисква възстановяване на доверието в самата система.

Това може да включва използване на технология не отгоре надолу, а отдолу нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Това в България не важи, тук ако се разработи читав софтуер, 90% от лелките на гише, ще ги махнат, а те гласуват редовно за тия, които ги държат на работа. А това не е демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още