IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb беше семейство, докато не започнаха съкращенията

Компанията стана известна с културата си на принадлежност, която кризата разби на пух и прах

20:40 | 21.07.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

“Смятам, че в бъдеще хората няма да пътуват, просто ще бъдат мобилни“, прогнозира Чески през 2013 г. „Хората ще живеят месец тук, няколко седмици там, четири месеца някъде другаде“.

Философията му изкристализира през 2018 г., когато представи план, който е в контраст на фокуса на Wall Street върху тримесечните финансови резултати и ежедневното движение на цената на акциите. Вместо това Чески се стреми към капитализъм с „безкраен времеви хоризонт“, който е обществено полезен.

Тази философия проникна в много области на работата на служителите на Airbnb. Част от оценяването на ефективността им например беше базирано на това колко добре те са въплътили основните ценности на стартъпа, посочват трима бивши служители. „Прегърнете приключението“ понякога е използвано в трудни ситуации. Говорител на компанията оспорва тези описания.

Обявите за наеми в Airbnb нараснаха от 2500 през 2009 г. до 7 млн. тази година. Компанията получи финансиране от водещи фирми за рисков капитал, включително Andreessen Horowitz, Founders Fund и Sequoia Capital. Оценката ѝ, която надмина 2 млрд. долара през 2012 г., през 2017 г. премина над 31 млрд. долара. Първичното ѝ публично предлагане тази година трябваше да направи нейните директори, инвеститори и служители богати.

Вирусът обаче обърка нещата. Тъй като пътуванията спряха през март, Airbnb сви годишната прогноза за приходите си до по-малко от половината от сумата от 4,8 млрд. долара, която достигна миналата година. Проспектът за IPO, който Чески обсипваше с идеи за своя вид капитализъм и планираше да подаде в края на март, остана в чекмеджето на бюрото му.

Вместо това Чески заяви, че е създал списък с принципи за работа по време на коронавируса. Те включват решителност и излизане от „правилната страна“ на ситуацията. Той сравни случващото се с пожар. „Вие сте в къща, тя гори, вие трябва да изгасите огъня, докато изнасяте мебелите навън и същевременно ремонтирате къщата“, посочи той.

Чески помоли борда на директорите на Airbnb да организира виртуални срещи всяка неделя и провеждаше ежедневни срещи с мениджърския екип. Изпълнителният директор твърди, че е бил залепен за компютъра през повечето дни и то до полунощ, като от време на време е пекъл шоколадови бисквити и е ходил на разходки, докато е провеждал разговори.

Кризата обаче показа по-сериозни проблеми в Airbnb. Два дни след съкращенията важен въпрос идва на дневен ред, твърдят петима души, участвали във виртуална среща.

Някои служители са попитали защо не е имало пуснати в неплатен отпуск и по-големи орязвания на заплатите вместо съкращения. Други са запитали защо определени групи са били съкратени и защо компанията не е свила други пера, като бюджета си за наем за офисни растения.

Чески е заявил, че ситуацията е била прекалено несигурна, за да пусне хората в неплатен отпуск. По думите му тази мярка е само временна. Говорител на компанията твърди, че Airbnb харчи много малко за околната среда в офиса и за свързани услуги.

Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Ситуацията на Безос през 2001г. Акциите се сриват до около 12щд. Той казва " съсредоточете се върху клиентите!!!". Сега акциите достигнаха 3800 щд. Уважавам решението на Airbnb да връща парите на туристите!!! Не ми е лесно!!! Върнаха 44% от приходите ни за 2020г. Платени нощувки! Но ми е страшно неприятно , когато познати ми се оплакват, че на нито един не са върнати парите за почивки в Гърция и Турция!!! Вярвам, че хората ще го оценят в бъдеще!!!! Не ми е лесно, но ще оживея!!! Вярвам в успеха и бъдещето на тази компания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Ако и другите мениджъри се отнасяха със служителите като към семейство, светът наистина щеше да е по-добро място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още