IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър дава лиценз за 5G мрежа, дигитализира над 160 обществени услуги

Коронавирусът ускори цифровата трансформация на страната и даде тласък на развитието на е-управлението

08:14 | 27.07.20 г.
<p>
	Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Първата голяма цел в

модернизацията на държавните служби

е в срок до 18 месеца да бъдат цифровизирани 160 жизненоважни държавни услуги. За излизането им онлайн са предвидени 30 млн. евро.

Новото електронно управление ще надгради или въведе използването на модерни информационни системи в отделите за данъчно облагане, митници, кадастър и други.

„Този дигитална реформа ще спести държавни пари и човешки ресурси, добавяйки бързина към услугатаь повишаване на ефективността им и намаляване на бюрокрацията”, посочва зам.-министърът.

Данъчната служба вече обяви откриването от началото на юли на новия си електронен данъчен портал за достъп до нейните услуги онлайн. Чрез него гражданите и компаниите директно ще бъдат уведомявани за техни задължения и плащания, ще могат да подадат данъчни декларации и да извършват плащания на данъци онлайн. Отнемащите време и бюрократични процедури, които досега изискваха физическото присъствие на гражданите в данъчните управления, вече могат да се извършват чрез компютър или мобилен телефон, чрез „Данъчния портал“, се казва в официалното съобщение на данъчната администрация.

Още един „дигитален мост” между гражданите и държавата трябва да влезе в действие до 2-3 години в Кипър. Създаването на единен електронен портал е друго от решенията, по които работи цифровото зам.-министерство. Той ще обедини предоставянето на дигитални услуги на гражданите и бизнеса от всички държавни ведомства и агенции.

В дългосрочен план – до 2 - 5 години, в страната се предвижда да се реализират 20 значими проекта за цифровизация на държавната машина и повишаване на качеството на нейните услуги. Тази трансформация ще струва на правителството над 250 млн. евро. Най-големите проекти сред тях са за информационната система в болничната мрежа и електронното правосъдие.

Пакет от

национални планове и стратегии за цифрова трансформация

ще подкрепи осъществяването й в Кипър, предвижда правителството.

На дневен ред е „Национален план за действие за научни изследвания и иновации за бързо развитие на иновативни подходи за справяне с ефектите на Covid-19”. Разработването му е възложено на ръководеното от Кириакос Кокинос ведомство. Целта е да се мобилизират всички научноизследователски и иновационни центрове в Кипър с фокус върху подкрепата на иновативни бизнеси, разработване на технологично модерни решения, осигуряванеи на достъп до високорисково финансиране и безвъзмездни средства, обяснява зам.-министърът на иновациите.

През тази година кабинетът вече одобри „Национална стратегия за използване, развитие и насърчаване на изкуствения интелект в Кипър” и „Националната стратегия за блокчейн”. С тяхната реализация Кипър се стреми да бъде равноправен партньор по тези въпроси на европейско и международно ниво. 

Предложеният проект на нова „Национална стратегия за киберсигурност”, която да замени действащата от 2012 г., очаква окончателното си одобрение от правителството.

Нова „Национална цифрова стратегия” се очаква да бъде публикувана през втората половина на тази година. Тя е насочена към постигането на дигитална трансформация на публичния сектор и насърчаването й в частния сектор, както и стимулиране на иновациите в тази област.

„План за широколентова връзка в Кипър 2021-2025 г.“ също се очаква да бъде публикуван до края на тази година. През юни заместник-министерството на цифровата политика обяви търг за избор на консултантска фирма за подготовката на тази нова дигитална пътна карта.

Една от големите цели е и внедряването на мрежите за

мобилна връзка от ново поколение 5G.

Търгът за „предоставяне на права за използване на радиочестотния спектър за радиочестотни ленти 700 MHz и 3.6 GHz за целите на създаването и експлоатацията на 5G електронни съобщителни мрежи” бе обявен на 24 юли. Предвижда се първите лицензи, които ще бъдат за 20 години, да бъдат издадени до края на годината. Според плановете на правителството до края на 2025 г. 5G мрежата трябва да покрие 70% от населението нв страната и всички магистрали.

В Кипър в момента има четири компании, доставчици на услуги, които обаче ще трябва да докажат, че офертата им отговаря на критериите, очаква се да има и по-голям интерес.

„5G мрежата е критичен градивен елемент на цифровата икономика и обществото, ядро на производителността и движеща сила на иновациите и предприемачеството”, смята Кириакос Кокинос. Според него лицензирането на новата мрежа има решаващо значение за развитието на динамична дигитална икономика в Кипър и да бъде ключово предимство за конкурентоспособността на страната и Европа и на международните пазари.

„Нашето намерение не е да поставим технологиите в света на бизнеса, а да преразгледаме нашето виждане за технологията като катализатор за модерна и благоприятна за гражданите държава“, обобщава целта на Кипър в тази област зам.-министърът за иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още