IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старата вражда между Apple и Microsoft се възражда с пълна сила

Двете компании някога открито се критикуваха, но в крайна сметка сключиха примирие. Днес то изглежда забравено

14:59 | 30.06.21 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. <em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Доскоро новото поколение мениджъри в двете компании изглеждаше склонно да пази мира в публичното пространство. Тим Кук пое поста от Джобс в Apple през 2011 г., а Надела стана главен изпълнителен директор на Microsoft през 2014 г. Едно от първите големи публични действия на Надела беше да насочи приложенията за производителност от Office към таблета iPad на Apple.

Сега двете компании се превърнаха в основни бизнес сили в Америка – те се оценяват на 2 трлн. долара или повече. И двете имат по над 140 хил. служители на заплата, а общите им годишни приходи от продажби надхвърлят 400 млрд. долара.

В основата на настоящия спор е влиянието на Apple и ролята ѝ на пазач на това кой и какво да се разпространява за iPhone. Microsoft откровено критикува ограниченията, които според нея възпрепятстват растежа на собствения ѝ процъфтяващ бизнес с видео игри.

Тази година Microsoft подкрепи разработчика на игри Epic Games, който съди Apple за (по думи му) антиконкурентни практики, които базираната в Купертино компания отрича. Apple прибира 30% дял от приходите от продажби в приложения, направени, когато софтуерът е свален през App Store.

Epic Games призова вицепрезидента на Microsoft по бизнес развитието в сферата на гейминга, медиите и развлечението Лори Райт като свидетел, който да говори за проваления ѝ опит да вкара видео стрийминг услугата Game Pass Ultimate в App Store. По думите ѝ Apple се е отнесла към предложението на Microsoft по начин, различен от този, който има към други стрийминг услуги на компании като Netflix.

В документи, подадени към съда, Apple се опита да дискредитира показанията ѝ и да повдигне въпроси за мотивите на други свидетели на Epic, предполагайки, че Microsoft дърпа конците зад съдебните действия на Epic.

Очаква се в следващите седмици съдия да се произнесе по делото.

Въпреки че Microsoft твърди, че намалява дела, който прибира от съдържанието, продавано през новия ѝ магазин за приложения, компанията ще продължи да взима 30% от игрите, продавани за конзолата ѝ Xbox.

И Apple, и Microsoft имат спорове и с други компании. Apple и Facebook се нападат за проследяването на потребителски данни, а списъкът с конкуренти на Microsoft обхваща от облачния бизнес на Amazon до компании като Zoom Video Communications и Slack Technologies.

Нито един от тези спорове няма подобна история.

Конфликтът става все по-сериозен, докато Apple и Microsoft се подготвят да спечелят от все още зараждащия се пазар на добавена реалност. Microsoft вече продава очилата HoloLens, а Apple се очаква да представи свое устройства в сферата през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
"През 1997 г. компаниите публично заговориха за примирие скоро, след като Джобс се завърна в компанията си. Същата година Гейтс инвестира 150 млн. долара в Apple, давайки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още