IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да иска интернет като този в Китай, но все още е далеч от него

Москва не спира да затяга контрола върху вътрешния интернет на страната

13:46 | 17.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Вместо WhatsApp например китайските граждани използват WeChat – популярно чат приложение с повече от 1 млрд. потребители. Търсачката на Google е заменена от Baidu. Weibo пък замества Twitter.

Огромната система за цензура в страната, известна като Great Firewall, е развивана от две десетилетия и непрекъснато се усъвършенства. Дори виртуалните частни мрежи (VPN), които могат да маскират местоположението и самоличността на потребителите, за да им помогнат да прескочат тази преграда, са трудни за достъп за китайските граждани.

Въпреки че засилващият се интернет контрол на Русия вероятно ще ускори този тласък към различни интернети, страната е далеч от създаването на нещо, което да е близо до техническите възможности на Китай.

„На китайските власти им бяха нужни години, за да достигнат там, където са днес. И тяхната стратегия се разви и адаптира през това време. Русия не може да направи това за една нощ“, коментира Чарли Смит, основател на GreatFire.org, организация, която следи цензурата в Китай.

Пол Триоло, старши вицепрезидент за Китай и ръководител на технологичната политика в консултантската фирма Albright Stonebridge Group, твърди, че китайската система позволява на „интернет цензурите и контролиращите интернет много по-голяма свобода на действие за наблюдение на трафика, изключване на географски райони, включително до ниво блок в градовете, както и да бъдат много точни в насочването си към нарушенията в трафика или проблемните потребители“.

По думите му това е нещо, което Русия не може да повтори.

Пропуски в руската онлайн защита

За китайските граждани е трудно да заобиколят строгия интернет контрол на Пекин. Правителството редовно ограничава VPN приложенията, които са най-добрата опция за преодоляване на Great Firewall.

Но руснаци успяват да избегнат опитите на Кремъл да цензурира интернет. VPN-ите отбелязаха скок на изтеглянията в Русия.

Междувременнно Twitter пусна нова версия на уебсайта си Tor – услуга, която криптира онлайн трафика, за да помогне за скриване на самоличността на потребителите и да предоврати наблюдението им.

„Изглежда, че Путин е преценил погрешно както нивото на технически възможности на своите граждани, така и тяхното желание да търсят решения, за да продължат да имат достъп до неофициална информация, както и многото нови инструменти и услуги, плюс заобикалящи решения и канали, които се появиха през последните пет години и дават възможност на хората, които наистина искат да запазят достъп до външни информационни канали, да го направят“, каза Триоло от Albright Stonebridge Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
VNM
преди 2 години
Ето пример за фейк нюз. Цитирам тази статия "Сега Instagram е блокиран в Русия, след като компанията му майка Meta позволи на потребителите в някои страни да призовават за насилие срещу руските военни в контекста на инвазията в Украйна"Всъщност призивите са за убийство не на войници а на децата и семействата им както и на обикновенни руснаци.Но това не се връзва със светлият образ на демократичният запад, затова трябва да четем такива лъжи като в тази статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тая работа е трудна и скъпа... и със спорен ефект. Няма как да се ограничи и контролира интернета напълно без да резнеш кабела дето ходи навън :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
То на тоя етап повечето китайци са свикнали да ползват ВПН и са наясно с това, че всичко в техния е пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Така е, китайския интернет проблем е значителен, иска ми се Дзинпин да бъде свален и заменен с някой по-либерален китайски лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още