IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е следващият стратегически ход на Apple?

Компанията показва все по-голям апетит към разработването на собствени компоненти за устройствата си

18:45 | 30.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Както беше в случая с преминаването на Apple към собствени процесори за iPhone и Mac, проектирането на собствени чипове за клетъчна свързаност може да даде на компанията редица предимства пред конкурентите.

На първо място е цената, твърди Уейн Лам, старши директор изследвания в консултантската компания CCS Insight. Според скорошен анализ на цената на материалите за най-новия iPhone SE – първата версия на по-достъпен iPhone модел с 5G – чиповете, които позволяват на телефона да се свързва с мрежите, взети заедно струват толкова или повече от чиповете, които съставляват „мозъка“ на телефона – процесорът A15 и свързаните с него чипове за памет.

Това е значителна промяна спрямо онова, което беше норма в продължение на десетилетия при смартфоните и подобни мобилни устройства. Обикновено основният процесор на устройството е по-сложен и скъп от частите, които му позволяват да комуникира безжично.

Това също така ще освободи Apple от отношенията с доставчици, които понякога са били източник на напрежение. През 2019 г. например Apple уреди съдебен спор с Qualcomm относно таксите за лицензиране на патенти, като се съгласи да плати поне 4,5 млрд. долара и да закупи модеми на Qualcomm за период от няколко години.

Друго голямо предимство, което Apple ще получи, ако интегрира свои модеми в същата А серия чипове за iPhone, е, че ще може да ги настрои по начини, които биха ги направили по-бързи, по-ефективни и по-способни от това, което виждаме при сегашната комбинация от нейни полупроводници и такива на Qualcomm, твърди Лам.

В този ред на мисли си струва да си припомним историята на собствените чипове на компанията. Apple започна усилията си в тази посока със серията А. Способността ѝ да ги направи по-мощни е причината, поради която успя да разработи М серията за Mac. Те не само са по-бързо от тези на Intel, които ползваше преди, но освен това ползват по-малко енергия. Това пък дава възможност на Apple да премахне вентилатори от своите лаптопи. По подобен начин, ако създаде свои модеми, тя може да предложи по-добра свързаност в по-малки устройства – като часовниците ѝ, а потенциално и в бъдещите ѝ умни очила, коментира Лам.

Въпреки огромните ресурси на Apple и нарастващата ѝ армия от инженери, едно нещо, което дори за гиганта от Купертино може да се окаже трудно за преодоляване, е колко време е необходимо за проектиране, производство и след това за тестване на нов безжичен модем, казва Пракаш Сангам, основател на технологичната компания за изследвания Tantra Analyst и бивш маркетинг директор в Qualcomm.

„Хората често сравняват как Apple разработи чиповете от серията A сама и колко бързо успя да започне да ги ползва, но по някакъв начин модемите са по-сложни“, твърди Сангам. Отчасти трудността произтича от това, че модемите трябва да се справят с редица обстоятелства, които могат да попречат на сигнала.

„Ако хвърлите достатъчно време, ресурси и пари в това, то може да бъде направено“, допълва той. „Но дали могат да го направят до 2023 г., не мисля, че някой друг освен Apple може да каже“.

Първият собствен модем на компанията може да не е най-добрият по отношение на скоростта и възможностите. Но гигантът демонстрира, че има търпението и ресурсите да продължи да пуска постепенно по-добър хардуер, докато достигне до момент, в който може да създава устройства, които са достатъчно различни от тези на конкурентите, за да спечелят лоялността на потребителите.

Ако същото важи за модемите, това може да означава, че бъдещите устройства на Apple ще правят неща, които просто не са възможни с настоящите комбинации от собствените ѝ и чуждите чипове. Те могат да включват осигуряване на свързаност на по-малки устройства – вероятно дори и AirPods – или преживявания с добавена реалност, които се усещат по-реални от това, което е възможно в момента.

„След като Apple успее да усъвършенства технологията за 5G модеми в iPhone, всичко, което трябва да направи, е да свие тази технология до чипсет, който да пасва, да речем, във вашите Apple Glasses”, твърди Лам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Следващият стратегически ход на Епъл е да ни залее с високочестотна електромагнитна радиация. И тактично ще пропусне да публикува SAR нивата на новите си устройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още