IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струват ли си NFT парите и каква е разликата с криптовалутите?

Всеки NFT има дигитален подпис, който ги прави невъзможни за размяна и това, може би, е една от основните разлики с монетите

17:56 | 24.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Струват ли си NFT парите? А рекламата? Някои експерти казват, че те са балон, готов да се спука, други вярват, че NFT са тук, за да останат и че ще променят инвестирането завинаги.

Какво обаче е NFT?

NFT е дигитален актив, който представлява обекти от реалния свят като изкуство, музика, елементи във видеоигра или видеоклипове. Те се купуват и продават онлайн, често с криптовалута, и обикновено са кодирани със същия софтуер като много криптовалути.

Въпреки че съществуват от 2014 г., незаменимите токени набират известност сега, защото стават все по-популярен начин за купуване и продаване на дигитални произведения на изкуството. Пазарът на NFT струваше зашеметяващите 41 милиарда долара само през 2021 г., сума, която се доближава до общата стойност на целия глобален пазар на изобразително изкуство.

NFT също като цяло са единствени по рода си или поне от много ограничена серия и имат уникални идентификационни кодове. „По същество NFT създават дигитален недостиг“, казва Ари Ю, председател на Вашингтонската асоциация на технологичната индустрия Cascadia Blockchain Council и управляващ директор на Yellow Umbrella Ventures.

Това е в рязък контраст с повечето дигитални творения, които почти винаги са безкрайни в предлагането. Хипотетично спирането на предлагането би трябвало да повиши стойността на даден актив, ако приемем, че има търсене, но много NFT-та, поне в тези ранни дни, са били дигитални творения, които вече съществуват под някаква форма другаде, като емблематични видеоклипове от игри на NBA или секюритизирани версии на дигитално изкуство, което вече витае в Instagram.

Дигиталният художник Майк Уинкълман, по-известен като „Бийпъл“, изработи комбинация от 5000 рисунки, за да създаде може би най-известната колекция на NFT-та за 2021 г., „EVERYDAYS: Първите 5000 дни“, която се продаде в Christie's за рекордните 69,3 милиона долара.

Всеки може да разглежда отделните изображения — или дори целия колаж от изображения онлайн безплатно. Така че защо хората са готови да харчат милиони за нещо, на което лесно могат да направят снимка или да изтеглят?

Тъй като NFT позволява на купувача да притежава оригиналния артикул, той съдържа вградено удостоверяване, което служи като доказателство за собственост. Колекционерите ценят тези „дигитални права за самохвалство“ почти повече от самия предмет.

По какво се различава NFT от криптовалута?

NFT означава незаменим токен. Обикновено се изгражда с помощта на същия вид програмиране като криптовалутата, както биткойна и етера, но тук приликата свършва.

Физическите пари и криптовалутите са „заменими“, което означава, че могат да се търгуват или обменят една за друга. Те също са равни по стойност - един долар винаги струва друг долар; един биткойн винаги е равен на друг биткойн. Заменяемостта на криптовалутите ги прави надеждно средство за извършване на трансакции в блокчейна.

NFT са различни. Всеки има дигитален подпис, който ги прави невъзможни за размяна (следователно, незаменими). Един NBA Top Shot клип, ниапример, не е равен на EVERYDAYS, просто защото и двете са NFT. Един клип на NBA Top Shot дори не е непременно равен на друг клип на NBA Top Shot по този въпрос.

По материал на сп. Forbes

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 1 година
Категорично - не си струва !И това, което ще закопае тази виртуална глупост е именно това, че не може да се продава, сиреч това е нещо като някаква "стока", която си купуваш ...но това тогава НЕ е никакъв "актив", а пасив "за лично виртуално удоволствие" !Само това което е като "пари" или като "акции" би имало търсене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Явно авторът не знае значението на думата актив. :))) актив било, хахаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
NFT e вратата в закона позволяваща пране на пари ... но ще бъде затворена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още