IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Хайду: България може да стане икономически двигател в Югоизточна Европа

Правителството трябва да постави приоритет върху високите технологии и телекомуникациите и заедно с бизнеса да обучи хората да разбират технологиите

07:45 | 30.11.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Питър Хайду. <em>Снимка: личен архив.</em></p>

Питър Хайду. Снимка: личен архив.

- Вие управлявате бизнеса на Cisco в целия югоизточен регион и затова имате поглед върху икономиките на държавите в него. Как оценявате конкурентоспособността на България спрямо тях и спрямо западните страни?

Бих казал, че Югоизточна Европа е, от една страна хомогенен регион, но от друга страна такъв с много специфични особености. Той е уникален, но и различен. Някои от страните, особено новосъздадените, като например Косово, имат съвсем различен жизнен цикъл. Това е така, защото те трябва да инвестират значително в инфраструктурата си. Подобен пример е и Албания. Те имат огромна нужда от наваксване в тази област. България пък е инвестирала значително в инфраструктурата си, особено в телеком сектора.

Според мен най-конкурентоспособната държава в този регион е Словения, а България е по средата. Има страни, които са доста назад, като Сърбия и Босна. Всички те трябва да разберат едно послание, което ясно заявих в презентацията си - конкурентоспособността и технологиите вървят ръка за ръка. Не е възможно едното да съществува без другото. Всяка напреднала и конкурентоспособна страна, като Швейцария, Швеция или някоя от другите северни страни, е успяла да увеличи употребата на технологиите. В тези страни са налични последните, най-актуални решения и хората са привикнали да ги използват.

Но защо всъщност тези хора употребяват повече технологиите? Причината е прозаична и се крие в това, че всеки иска да повиши стандартите на живот в страната си. При едно застаряващо общество, като европейското, начинът това да се случи, е да получаваме повече продукти на глава от населението, иначе казано, да повишим продуктивността. Как да получим повече продуктивност от единица жители? Трябва да я образоваме по-добре и да инвестираме в технологии. Така се получава и икономическия растеж.

- Какво трябва конкретно да направи България, за да увеличи своята конкурентоспособност?

Като начало, правителството трябва да постави приоритет върху високите технологии и телекомуникациите. То трябва и да ги използва, за да предоставя услуги на населението. Правителството, но също така и бизнесът, трябва да обучат хората да разбират технологиите.

Ние от Cisco също се опитваме да подпомагаме правителството в тази насока, чрез един от най-важните си проекти - Сиско Мрежова академия. Разширихме програмата в 50 институции в България, не само в София. В момента обучаваме 3000 инженери, а общо за последните десет години сме обучили 17 000 български инженери за работа с най-модерните и продуктивни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
С нищо от това което казваш не съм съгласен освен с "като си умен къде са ти парите" в тази връзка Дянков май не е съвсем беден. При положение че нямаш право да печаташ пари единствените ходове които ти остават за да направиш парите достъпни, е да изглеждаш максимално стабилен което ти осигурява по ниски лихви което значи по достъпни пари. На второ място може да се опиташ максимално добре да изхарчиш всичко каквото имаш което обаче носи със себе си "Пари няма!" Не знам дали помниш колко бяха лихвите преди "да се закичи като сврака" със стабилност. Най голямата грешка обаче според мен допускаш като казваш "да си ходи". Всеки който претендира да разкара някой трябва обосновано да казва кой трябва да дойде на негово място. Най - пресния пример за такива недообмислени смени е здравното министерство. Да бърза да разкара един който май крадеше се натресе на една дето май беше луда. Така че внимавай какво си пожелаваш да не ти се сбъдне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Тя България може и да може, но, не и с ТОВА правителство. Щом министърът на финансите /човекът, който е ДЛЪЖЕН да направи максимално достъпен за икономиката съответния ресурс, сиреч, парите, за висок и устойчив ръст/ не вижда по-далеч от носа си, работата вече е изтървана. Както е вярна приказката "като си умен, къде са ти парите?" така, в случая, ако определени фактори си бяха на мястото, държавата ни нямаше така да затъне. Кичи се със "стабилност" , както сврака - с бляскави дрънкулки. Не разбира елементарното, тръгнал държава да оправя...Е, видяхме, докъде я докара "Пари няма!".Да си ходи по-скоро, докато не е оплескал всичко.Ало, г-н премиер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Като казахте вицове - имаше един по този повод:"Въпрос: Какво прави ***, седнал пред компютъра?Оговор: Рови в Recycle Bin-а."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Mupo
преди 12 години
що какво му е на заглавието "...МОЖЕ да стане..." то и аз МОЖЕ да стана милиардер проблема е в математиката .... а тя показва че и моят шанс това да се случи е колкото на България да стане икономически двигател ~0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
mrvip
преди 12 години
Четем само заглавието май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
това в графата вицове ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още