IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Павлов: Concord Europe ще унаследи бизнеса с услуги на Hyper Aspect

Българската IT компания сключи ключов договор с американския гигант Concord

08:15 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hyper Aspect</em></p>

Снимка: Hyper Aspect

Оставате начело и на продуктовия бизнес на Hyper Aspect. Как ще съчетавате управлението на две компании?

- Много разчитам на екипа си. Ако говорим за процеси, ние сме доста стегнати и работим доста добре, а това се отнася както за бизнеса с продукти, така и за този с услуги. Същото важи и за Concord. Що се отнася до времето ми, аз така или иначе бях начело на бизнеса с услуги и на този с продукти едновременно, така че ситуацията няма да ми е безкрайно непозната.

Двата екипа ще останат ли в общ офис?

- Наблюдавам случващото се и не ми се струва, че това ще е възможно, просто защото екипите растат, а офисите ни не са особено големи. Най-вероятно сценарият няма да е такъв. Имайки предвид и начина, по който сме работили в миналото, ние освен колеги сме и доста близки приятели, празнуваме заедно, забавляваме се заедно. Не бих казал, че ще има някакъв разрив между двата екипа.

В момента работите от дистанция. Планирате ли скорошно връщане в офиса?

- Ние винаги сме имали опцията за неограничен хоум офис, тогава, когато проектът го позволява. Покрай коронавируса затворихме офиса. В момента работим по график. Има система, в която хората могат да си резервират място в офиса. Тогава, когато се стигне до момента, в който ще бъдат нарушени предписанията на здравните власти, системата просто не позволява повече резервации. Офисът не е напълно празен в момента. Работим според изискванията. 

Обмисляте ли вариант, в който да намалите офис пространството, което ползвате?

- Да, най-вероятно това ще се случи доста скоро. Не бих се обвързал с време, защото трябва да минем през всички необходими стъпки. Вече имаме малко по-сериозни изисквания към офиса.

Премина ли преходният период след сделката?

- Не е преминал целият, но що се отнася до най-основните процеси и интеграциите между системите, сме много близо до финала. Вече обменяме информация изключително ефективно. Съобразили сме всички изисквания, свързани с това, че съществуваме между две различни власти в лицето на американското и българското правителство.

Съобразили сме всички европейски и американски регулации за GDPR. Нямаме проблем с обмена на данни, споделяне на системи, а по-скоро трябва да се поизглади интеграцията на екипите на чисто комуникационно ниво, защото разликата в часовите зони е голяма.  

Какви са очакванията Ви и за двата бизнеса за 2021 г.?

- Всички се надяваме, че през следващата година коронавирусът ще е просто лош спомен от миналото и ще можем да си продължим бизнеса, както обичайно. В момента, в който коронавирусът се появи, няколко значителни инициативи в областта на продажбите се забавиха значително, както в HyperAspect, така и в Concord. Надяваме се, че ще можем да ги продължим в момента, в който  пътуването стане възможно, свободно и най-вече сигурно.

От гледна точка на Concord определено имаме сериозни амбиции да оставим голям отпечатък на Стария континент. Вече имаме различни планове в тази посока, които, за съжаление, не мога да споделя в детайли.

- Що се отнася до продуктовия бизнес, там нещата са в сравнително напреднала фаза. Имаме план да освободим продукта и той да стане достъпен за широката общественост, така че всеки да може да се абонира и да позволим модел за работа с крайни потребители. На този етап все още предлагаме продукта си само на компании. Това ще е много голямо и важно постижение за нас. Виждаме възможности в още няколко индустрии, които искаме да адресираме, но не го правим агресивно заради коронавируса. Шо се отнася до процеса на продажби, контактът лице в лице е много съществен.

Към кои индустрии се насочвате?

- Определено искаме да си увеличим присъствието ни във финансовите услуги, като за там подготвяме няколко решения за превенция на измами, а тези решения ще са базирани на нашия облак. 

За финал, защо решихте да пуснете продуктовото си решение за крайни потребители?

- Hyper Aspect беше създадена с мисията да донесе революцията, свързана с изкуствения интелект, до всеки един човек и всяко едно кътче. Естественият старт беше да започнем с корпоративни решения, които едновременно да валидират концепцията, но и да ни гарантират някаква клиентска маса в началото. Но ако целта ти е да докараш революцията в изкуствения интелект до всяко кътче на света, трябва да я дадеш на един човек така както я даваш на един гигант, на една корпорация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още