IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4% са изплатените средства по Оперативна програма “Рибарство”

Вече се приемат проектни предложения по 12 мерки на програмата

15:12 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
4% са изплатените средства по Оперативна програма “Рибарство”

Договорените средства по Оперативна програма “Рибарство” към момента са 9%, а изплатените средства са 4% от общия ресурс по програмата – 107 млн. евро. Това е заявил директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Явор Недев на конференция за насърчаване на плащанията за екосистемни услуги, организирана от международната природозащитна организация WWF и ИАРА.

След като в края на миналата година програмата получи оценка за съответствие, тя вече реално работи, е коментирал Недев. Той е припомнил, че преди няколко месеца процентът на усвояване е бил 0,38%, информират от ИАРА.

“От всичките 19 мерки от оперативната програма вече се приемат проектни предложения по 12 мерки, като в близките месеци се очаква отварянето на още две“, е съобщил шефът на ИАРА

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров е заявил, че у нас се срещат ендемични видове, характерни само за нашите водоеми. В червената книга на България има 41 вида риба и точно за това в днешно време опазването на генетичния фонд и естествените рибни популации придобиват все по-голямо значение в национален, регионален и дори глобален мащаб.

Самият сектор „Рибарство” има специфична роля, както в земеделието на България, така и в националната икономика, като отбелязва приходи от 14 млн. евро годишно и осигурява висока работна заетост на близо 12 500 души. Това е и основаната причина, заради която секторът изисква все повече активна социална и политическа отговорност, е пояснил Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още