IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меморандум с ЕБВР осигурява до 150 млн. евро кредити по ОП Конкурентоспособност

Със заемите ще се осигури съфинансиране на одобрени проекти за енергийна ефективност в индустрията

17:35 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Меморандум с ЕБВР осигурява до 150 млн. евро кредити по ОП Конкурентоспособност

Предвижда се Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да предостави между 50 и 150 млн. евро под формата на кредитни линии към български банки, предназначени за отпускане на заеми за фирми с одобрени проекти по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност”.

Това се предвижда в Меморандум за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие, който предстои да бъде подписан утре в Министерски съвет, съобщи правителственият пресцентър.

Подписи под документа ще поставят министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Даниел Берг, директор на ЕБВР за България.

Целта е да бъдат подпомогнати фирмите при усвояването на средствата по оперативната програма, се посочва в съобщението. По този начин на компаниите ще се осигури ресурс за предварителното финансиране на проекти за енергийна ефективност и ще се изключи рискът от отпадане на одобрени проекти заради неосигурено финансиране за стартиране изпълнението им.

Със заемите ще се осигури съфинансиране на проекти за енергийна ефективност в индустрията, уточняват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Оттам отбелязват, че сътрудничеството с ЕБВР по тази схема може да се разглежда като пилотен проект за извеждане на същинската оценка на проектите по оперативните програми извън администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още