IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел дава 115 млн. евро за ИКТ проекти през 2011 година

Проектите трябва да са в областите нисковъглеродна икономика, електромобили и цифрови библиотеки, иновативно правителство и телемедицина

18:40 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел дава 115 млн. евро за ИКТ проекти през 2011 година

115 млн. евро е бюджетът на петия конкурс от програма Подкрепа за ИКТ политики от Рамкова програма Конкурентоспособност и иновации на Европейската общност, информират от транспортното министерство.

От 2007 г. досега са проведени четири годишни конкурса по програма Подкрепа за ИКТ политики. През 2010 г. българските организации получиха финансиране в размер на 651 530 хил. евро, е станало ясно по време на информационния ден за научни организации и фирми, които ще кандидатстват за финансиране.

От 33 кандидатствали държавни институции, фирми, университети и неправителствени организации, шест проекта с 8 български участници са били успешни, посочват от министерството.

Петият конкурс е обявен на 1 март 2011 г. Крайният срок за подаване на предложенията е 1 юни 2011 г. Оценката на проектите се очаква в периода юни-юли 2011 г. Проектите ще стартират в края на 2011 г.

За проекти по тема Информационни и комуникационни технологии за нисковъглеродна икономика и интелигентна мобилност са предвидени 24 милиона евро. Предложенията трябва да са насочени към спестяване на енергия в сградите поне 15% годишно, както и за нискоенергийни и по-ефективни транспортни системи.

Електромобилите са една от най-ефективните възможности за радикална промяна на днешната транспортна система. Затова Петият конкурс ще подкрепи до 3 пилотни проекта на обща стойност до 7 млн. евро за тестване на градски и междуградски информационни услуги, които улесняват и подпомагат потребителите при използването на електромобили.

Най-много средства – 38 милиона евро, са предвидени за обогатяване на цифровата библиотека “Еuropeana” и за модернизиране на системите за образование в Европа чрез интегриране на е-ученето в програмите.

Разделът Информационни и комуникационни технологии за иновативно правителство и публични услуги е с бюджет 21,5 милиона евро. 18 милиона евро са предвидени за технологични решения за здравеопазване и грижи за възрастните. Проектите трябва да подпомогнат общоевропейската цел до 2015 г. гражданите на Стария континент да имат онлайн достъп до медицинските си здравни данни, а до 2020 г. – да ползват широко разпространени услуги чрез телемедицината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още