IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да загуби огромни средства от Кохезионния фонд, твърди евродепутат

Потенциалната опасност не е въпрос на далечното бъдеще, а съвсем реална и предстояща, предупреждава евродепутатът Евгени Кирилов

13:05 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
България може да загуби огромни средства от Кохезионния фонд, твърди евродепутат

България изостава в усвояването на европейските средства. В средата на програмния период (2007-2013 г.) страната ни е усвоила малко над 11%.

Това се посочва в анализ на евродепутата от групата на социалистите в Европейския парламент Евгени Кирилов, базиран на данните на Европейската комисия (ЕК) за усвояването на средства от Структурните фондове към края на първото тримесечие на 2011 г.

По данни на ЕК към 1 април 2011 г. от 27-те държави членки на ЕС България е на 24-о място по усвояване на средства от Фонда за регионално развитие, на 25-о място по изразходване на средствата от Социалния фонд и на последно място - при Кохезионния фонд.

"Стоим на дъното или много близо до него. Докато други държави вече са удвоили и утроили полагаемите им се субсидии, България все още стои около сумата на авансовите плащания", пише в анализа.

Кирилов твърди, че ситуацията по отношение на Кохезионния фонд в България е най-тежка, тъй като остават неусвоени 70,17% от парите, които трябва да се отчетат до края на 2011 г. Предвид тези данни може да се говори за реален риск още в края на тази година България да загуби огромни средства, предназначени за екология и инфраструктурни проекти.

“Потенциалната опасност за България да загуби европейски средства не е въпрос на далечното бъдеще, а съвсем реална и предстояща”, заключава още депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още