IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свалят лихвите при рефинансираните кредити от Фонд „Земеделие”

Процедурата се отнася за инвестиционни проекти по Програмата за развитие на селските райони

14:30 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Свалят лихвите при рефинансираните кредити от Фонд „Земеделие”

От 9% на 7% се намалява годишният лихвен процент, при който търговските банки, рефинансирани от  Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), да предоставят кредити на земеделските производители. Процедурата е одобрена от Управителния съвет на ДФЗ и се отнася за отпускането на заеми за изпълнение на инвестиционни проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от фонда.

Прилагането на схемата ще позволи на по-широк кръг бенефициенти да получат необходимия им финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки 121 (Модернизация на земеделските стопанства), 122 (Подобряване на икономическата стойност на горите), 123 (Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти), 223 (Залесяване на неземеделски земи), 226 (Възстановяване на горския потенциал), 311 (Разнообразяване към неземеделски дейности) и 312 (Подкрепа за микропредприятия) от ПРСР.

Решението за намаляване на лихвените равнища на 7% се отнася и за рефинансирането на кредити по Кредитната схема на Фонда за инвестиции в селското стопанство. От 1% на 0.5% е намален и размерът на събираната еднократна такса за обслужване на отпусканите пряко от ДФ „Земеделие” инвестиционни кредити.

ДФ „Земеделие” ще уведоми търговските банки за решението и ще им предложи сключване на договори за рефинансиране на проекти по ПРСР, като списъкът с банките, приели да участват в схемите, ще бъде публикуван на интернет страницата на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още