IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха договора за строителство на софийския завод за отпадъци

Столицата ще има модерна система за устойчиво управление на отпадъците, каза Нона Караджова

15:07 | 27.07.11 г. 2
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Йорданка Фандъкова (вляво) и Нона Караджова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Йорданка Фандъкова (вляво) и Нона Караджова. Снимка: БТА

Договор за изграждането на интегрирана система за управлението на отпадъците в София подписаха днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Стойността на целия проект е 360 млн. лв., от които 256 млн. лв. са от оперативна програма „Околна среда”, а останалите – от Столична община.

До момента Европейската комисия е одобрила първата фаза на проекта на стойност 135 млн. лв. С тях ще се изградят депо за неопасни отпадъци, две инсталации за компостиране и ще се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на битови отпадъци в Суходол. Ще се финансира и пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите „Овча купел” и „Кремиковци". 

Втората фаза се очаква да бъде одобрена през есента на тази година и по нея се предвижда строителството на завода за механично-биологично третиране на боклука.

“Това е най-големият проект, финансиран по програма „Околна среда”, каза Нона Караджова. “С реализирането му столицата ще има модерна, интегрирана и отговаряща на всички изисквания система за устойчиво управление на битовите отпадъци”, допълни тя.

„На Столична община ще бъдат възстановени разходите от 19 млн. лв., направени за изграждането на
съпътстващата инфраструктура“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Кметът на София посочи, че това е резултатът от усилията, започнали през 2008 г. и от екипната работа на общината и сегашното правителство.

Фандъкова припомни, че вчера е подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка за съфинансиране на дела на Столичната община в проекта с 15 млн. евро.

Тя посочи още, че са приключили съдебните процедури по проведения конкурс за избор на изпълнител на депото за отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Най-доброто място за песни на Джулайморнинг, нека оставим западните напреднали боклукчий да творят на определени за това места.Ясно е, че няма да изчистят музиката си от *** и за това нека им направим още места за изява, без да замърсяват ценностната система на младото поколение с боклукчийска музика.Да ни е честита новата придобивка! ХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Най-доброто място за песни на Джулайморнинг, нека оставим западните напреднали боклукчий да творят на определени за това места.Ясно е че няма дя изчистят музиката си от *** и за това нека им направим още места за изява без да замърсяват ценностната система на младото поколение с боклукчийска мужика.Да ни е честита новата придобивка! ХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още