IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под заплаха от санкции България прокарва спешно екозакон

Законът за съхранение на въглероден диоксид е трябвало да бъде приет до лятото на 2011 г.

14:34 | 31.10.11 г. 2
Под заплаха от санкции България прокарва спешно екозакон

Парламентът трябва много бързо да одобри внесения от правителството преди изборите проектозакон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, който според изискванията на европейска директива от 2009 г. е трябвало да бъде приет от всички държави членки на Европейския съюз (ЕС) до 25 юни 2011 г. 

Нормативът беше приет от кабинета в края на септември, но поради предизборната кампания и временното прекъсване на парламентарните заседания разглеждането му в комисии ще започне реално от следващата седмица, поясниха експерти.

Законът разписва в детайли задължението на България да прилага европейските правни норми, свързани с ограничаването на вредното въздействие на въглеродния двуокис върху околната среда.

Съхранението на използвания диоксид в земните недра е елемент от цялостните екологични мерки за намаляването на вредните емисии, прилагани в рамките на Европейския съюз. Поради техния задължителен характер държавите в ЕС са длъжни да ги прилагат в законодателството си, в противен случай ще понесат санкции. В случая за България глобата се изчислява на 777 хил. евро, поясниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризва, което е вносител на проекта.

По изчисления на Европейската комисия до 2020 г. могат да бъдат съхранени седем милиона тона въглероден двуокис в рамките на ЕС, а до 2030 г. тези количества могат да стигнат до 160 милиона тона. За целта ЕК е регламентирала и различни източници на финансиране, които да насърчат този процес.

Улавянето на отровните емисии и запечатването им под земята, основно под морския шелф, е един от най-скъпите методи, които се прилагат срещу незамърсяването на природата, обясниха представители на екологични организации. Според тях е необходимо страната да използва други алтернативни методи за ограничаване на вредните емисии, които са значително по-евтини и по-лесно изпълними.

Авторите на българския закон също смятат, че подобно съхранение трудно може да намери приложение в страната, тъй като е три пъти по-скъпо от продажбата на парникови емисии например, съобщиха от МИЕТ.

Въпреки неприложимостта на този закон, неговото приемане е задължително, тъй като урежда контролираното подземното складиране на въглеродния диоксид, което ще се прилага в границите на Европейския съюз, поясниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 12 години
Извинете, за друга тема беше това. Може да гго изтриете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 12 години
За бизнеса в страната - има криза. Но в частност за банките няма криза. Някакси не ми става приятно от това - бих искал всички солидарно да плащат и да участват в проблемите на икономиката. Един вид искам да кажа, че банките събират по естествен начин омразата ми, а може би и на други хора. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още