IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ферма за миди ще инвестира над 1,3 млн. лв. за разширение и модернизация

Нови две фирми получиха одобрение за субсидии по програма „Рибарство“

12:10 | 01.02.12 г.
<p>
	Оперативна програма &quot;Рибарство&quot; изостава критично в усвояването на евросредствата спрямо останалите програми &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Оперативна програма "Рибарство" изостава критично в усвояването на евросредствата спрямо останалите програми    Снимка: БТА

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури одобри нови два договора по оперативна програма „Рибарство“ с обща стойност на инвестицията за над 3 милиона лева, съобщиха от ведомството.

Първият проект е на фирма „Лагуна - 2001” ЕООД и е свързан с изграждане на рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в плаващи клетки (садки) в язовир „Мали лаг”, в близост до Ботевград.

Общата стойност на инвестицията надхвърля 1,5 млн. лв. лв., като одобрената безвъзмездна финансова помощ по нея е за близо 840 хил. лв.

Компанията е разработила стратегически план за създаване и развитие на рибовъдно стопанство с цел запазване на подводната флора и разширяване на експортния потенциал.

В язовир „Мали лаг” ще се отглеждат традиционни видове риба като шаран, толстолоб, бял амур, бяла риба и други плевелни видове, които едновременно ще поддържат положителния баланс на акваторията на водоема.

Вторият подписан договор е с варненската фирма „Бляк сий шелс” ООД по проект за модернизация, разширение и повишаване на производствените мощности на фермата за черноморски миди.

Инвестицията е за над 1,3 млн. лв., като след приключването й след девет месеца компанията ще получи над 821 хил. лв. субсидия.

След завършване на модернизацията мидената ферма ще се разшири с още 50 дълги линии, което значително ще увеличи капацитета й.

До момента в мидената ферма са изградени 74 линии, от които 16 са финансирани по програма САПАРД, 54 двойни линии са подпомогнати по програма „Рибарство“, останалите четири са изградени с ресурс от самата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още