IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 20 млн. лв. са одобрените субсидии за ферми за аквакулутри

До края на 2013 г. по оперативна програма „Рибарство“ трябва да се усвоят 54 млн. лв. за този вид проекти

11:27 | 07.11.11 г.
<p>
	Фермите за развъждане на сладководна риба са получили най-голямо финансиране от европейския фонд</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Фермите за развъждане на сладководна риба са получили най-голямо финансиране от европейския фонд

Снимка: БТА

Изпълнителната агенция по рибарство е изплатила нови два проекта за инвестиции в аквакултери, като субсидията по тях надхвърля 513 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на ведомството.

До момента само по тази подмярка на оперативната програма „Рибарство“ са одобрени проекти за близо 20 млн. лв., от които изплатените субсидии достигат 5 млн. лв. Заложеният ресурс за аквакултури, който трябва да се усвои до края на 2013 г. е в размер на 54 млн. лв., поясниха от агенцията.

Единият от приключилите проекти е на фирма пловдивската компания „Унимекс“. Одобрените разходи по инвестиционния проект са за над 777 хил. лв., а размерът на изплатената безвъзмездна финансова помощ надхвърля 395 хил. лв.

Със средствата е изградена садкова инсталация на язовир ”Доспат” и е купено допълнително оборудване. До пет години „Унимекс“ се ангажира да отглежда годишно 120 хил. килограма пъстърва.

С изпълнението на проекта са разкрити седем работни места.

Другият изплатен проект е за извършване на ремонтни дейности на язовирна стена. Получател на субсидията е фирма „Денико – 2007“от Попово. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта надхвърля 370 хил. лв.

Извършено е междинно плащане на стойност 226 хил. лв. След изпълнение на всички заложени дейности е направено и окончателното плащане по проекта от 118 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още