IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините са готови с мониторинговите си програми срещу замърсяването

България беше заплашена от поредна санкция заради липсата на мониторингови програми за опазване на чистотата на въздуха

13:59 | 23.03.12 г.
Общините са готови с мониторинговите си програми срещу замърсяването

От 24-те български общини, които закъсняха с подготовката на програмите си за наблюдение на качеството на въздуха, остава само една, която не е изпълнила изискването на Европейската комисия за изработване на мониторинговите програми.

Това съобщиха от екоминистерството след проведената среща на министъра на околната среда Нона Караджова и нейната заместничка Евдокия Манева с кметовете на общини и представители на регионалните инспекции по околната среда и водите.

Според европейското законодателство всяка държава членка на Евросъюза е длъжна да представя редовни данни за запрашеността на въздуха в големите си градове, като целта е да се насърчават „зелените градове“, които предприемат мерки срещу замърсяването.

България заедно с още седем европейски държави беше заплашена от санкция заради неизпълнението на еврорегламента, но до момента ЕК не е стартирала наказателни процедури срещу нарушителите.

До този момент само една община в страната не е представила подобен проект. Други три общини очакват одобрение за своите предложения, а едно кметство трябва да преработи програмата си, за да бъде допуснато до оценка, обясниха от екомиинстерството.

За да бъдат подкрепени общините при подготовката и изпълнението на програмите, екоминистерството е въвело мерки за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Съществува възможност за финансиране на подобни проекти и от еврофондовете, съобщиха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още